My Travel Secret ...
Menu
Accommodaties / Europa / Nederland

Boshuisje Doldersum: de perfecte plek voor een heerlijk weekendje Drenthe

Home » Nederland » Boshuisje Doldersum: de perfecte plek voor een heerlijk weekendje Drenthe

Ben je op zoek naar een knus vakantiehuisje in Drenthe voor een weekendje weg in de natuur? Zoek dan niet verder, maar boek een overnachting bij Boshuisje Doldersum. Wij verbleven 2 nachten in dit ontzettend fijn huisje tijdens onze roadtrip door Nederland en genoten volop van absolute rust en een prachtige natuur. Dit boshuisje was typisch zo’n plek waar wij onszelf wel zagen wonen en stiekem hebben we ook wel even gecheckt of er in deze regio niet toevallig een leuk en betaalbaar huisje te koop stond. Helaas, leuke huisjes waren er zeker te koop, maar we moeten nog even door sparen.

weekendje drenthe

Boshuisje Doldersum

Boshuisje Doldersum is een super schattig vakantiehuisje in Drenthe tegen de grens met Friesland. Het is prachtig gelegen op een rustig bungalowpark direct aan de rand van Nationaal Park Drents Friese Wold, één van de 22 nationale parken die ons land rijk is en wat mij betreft één van de mooiste plekken in Drenthe.

Het fijnste plekje van dit boshuisje vond ik de ontzettend mooie en grote tuin die uitkijkt over een weiland en in de verte het nationale park. De tuin is fijn begroeid waardoor je geen last hebt van de buren en helemaal het gevoel hebt in de middle of nowhere te zitten. Met een beetje geluk lopen er schapen (met lammetjes) in de wei of spot je een hert in de verte. In de tuin zelf zitten veel verschillende vogels en ritselt er regelmatig een eekhoorntje door de bomen.

Boshuisje Doldersum heeft plek voor in totaal 4 personen (+eventueel een baby tot 2 jaar). Het beschikt over 1 tweepersoonsbed en 1 stapelbed. In het huisje is een keuken aanwezig, inclusief alle spullen die je verder nodig hebt om zelf te koken. Voor inkopen kun je terecht bij de dichtstbijzijnde supermarkt in het dorp Vledder (5,5 km).

Tip: Check ook dit overzicht van de mooiste natuurhuisjes in Nederland.

Wat te doen in de omgeving van Boshuisje Doldersum

Een weekendje Drenthe is ideaal voor wie op zoek is naar rust en een mooie omgeving om te wandelen of te fietsen. Aan mooie natuurgebieden geen gebrek in de omgeving van Boshuisje Doldersum. Helaas hadden wij een beetje pech met het weer en konden wij uiteindelijk niet alle natuurgebieden bezoeken die op ons lijstje stonden. De plekken die we uiteindelijk wel hebben kunnen bezoeken zijn:

Doldersummerveld

Doldersummerveld maakt onderdeel uit van Nationaal Park Drents Friese Wold. Het is een prachtig heidegebied waar je heerlijk kunt wandelen en/of fietsen. Op loopafstand van Boshuisje Doldersum ligt de schaapskooi. Dit is een leuke plek om te bezoeken en tevens het startpunt van mooie wandel-of fietsroutes in de omgeving.

schaapkooi doldersum
De schaapskooi bij Doldersummerveld

Zelf liepen wij de 7 kilometer lange paarse route over het Doldersummerveld en dit is absoluut een aanrader. Deze route leid je over heide en door het bos. Ook kom je langs een gave uitkijktoren vanwaar je een geweldig uitzicht hebt over het gebied. Tijdens de wandeling zagen we een grote groep Schotse Hooglanders en heel veel verschillende vogels waaronder enkele kraanvogels. Die laatste zijn erg zeldzaam, maar worden in dit gebied steeds vaker gespot. Heel erg gaaf.

kraanvogels drenthe
Kraanvogels in natuurgebied Doldersummerveld

De Ganzenpoel

Ook de Ganzenpoel maakt deel uit van Nationaal Park Drents Friese Wold. Rondom dit meer maakten we een leuke wandeling van zo’n 5 km door een gevarieerd landschap van bos, heide, stuifzand en moeras. Onderweg kwamen we nog een aantal Schotse Hooglanders tegen en zagen we kraanvogels overvliegen.

Het startpunt van deze wandeling ligt op maar een paar kilometer rijden van Boshuisje Doldersum bij parkeerplaats Waterseveld in Diever.

de Ganzenpoel
De Ganzenpoel, Diever

Fochteloërveen

Natuurgebied Fochteloërveen ligt vlakbij Veenhuizen op de grens van Drenthe en Groningen en is naar verluidt het grootste hoogveen gebied van West-Europa. Het is een prachtige plek waar je veel bijzondere dieren kunt spotten zoals slangen, kikkers, vossen en kraanvogels. In mei 2021 is er zelfs de zeldzame lammergier gespot. Een bezoek aan uitkijktoren de Zeven is een absolute must!

uitkijktoren fochteloërveen
De uitkijktoren bij Fochteloërveen

Zelf bezochten wij Fochteloërveen toen we vanuit Boshuisje Doldersum doorreisden richting Groningen. Vanuit het boshuisje is het zo’n 20-25 min rijden naar Fochteloërveen (18 km). We parkeerden onze auto op de parkeerplaats bij de vogelkijkhut aan de Bruustinger plas en vanuit daar maakten we een prachtige wandeling naar de uitkijktoren. Helaas hadden we een beetje pech met het weer, anders waren we zeker langer in dit gebied gebleven.

fochteloerveen
Fochteloërveen

Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld is volgens velen één van de mooiste nationale parken van Nederland. Zelf heb ik dit niet zo ervaren, maar dat kwam puur omdat wij dit park bezochten op een donkere, regenachtige dag. We hadden helaas dus niet echt de kans om optimaal van dit park te genieten en moeten het misschien in de toekomst toch maar eens een tweede kans geven.

np dwingelderveld
Nationaal Park Dwingelderveld

Nationaal Park Dwingelderveld ligt op nog geen half uur rijden van Boshuisje Doldersum. Wij parkeerden onze auto bij de Boslounge in Spier en maakten vanuit hier de wandeling over de beroemde plankenpaden. Een mooie, maar voor ons helaas dus ook een erg regenachtige wandeling.

Nationaal Park Dwingelderveld kraanvogels
Nationaal Park Dwingelderveld was het eerste park waar wij kraanvogels in het wild zagen.

Ik raad aan om de Plankenpad wandeling niet in het weekend te lopen, zeker niet wanneer je op zoek bent naar een rustige wandeling of foto’s wilt maken. Het stuk waarbij je over de planken loopt is namelijk heel erg smal en dit kan bij drukte behoorlijk dringen worden.

nationaal park Dwingelderveld
Nationaal Park Dwingelderveld

Andere natuurgebieden/wandelingen die bij ons nog op het lijstje stonden, maar waar wij uiteindelijk niet meer aan toe kwamen zijn:

  • Het Blauwe meer, Drenthe (18 km van Boshuisje Doldersum)
  • Nationaal Park Weerribben Wieden (30 km van Boshuisje Doldersum)
  • De 15 km lange wandelroute over o.a het Wapserveld en de Berkenheuvel vanuit de schaapskooi Doldersummerveld.
  • De 6 km wandelroute langs de Hunebedden bij Diever.
weekendje drenthe
Wandelroute de Ganzenpoel
doldersummerveld
Doldersummerveld
doldersummerveld
Doldersummerveld

Klik hier voor meer reisinspiratie over Nederland

nederland travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Geverifieerd door MonsterInsights