My Travel Secret ...

8 dingen om goed over na te denken voordat je een blog start

by Sigrid
blog starten
Home » Blogtips » 8 dingen om goed over na te denken voordat je een blog start

Steeds vaker krijg ik berichtjes van mensen die er over nadenken om ook een blog te starten. De meeste weten niet zo goed waar ze moeten beginnen en vragen om tips. Ik vind het super leuk om hen advies te geven en ze op weg te helpen. Ik merk alleen dat ik het best lastig vind om mijn tips in een kort berichtje samen te vatten, omdat er best veel dingen zijn waar je op moet letten bij het starten van een blog.

Ik schreef al eerder een blog met wat algemene tips voor beginnende (reis)bloggers. Deze blogpost is zeker nog actueel, maar ondertussen heb ik nog zoveel meer tips, daarom heb ik besloten om dieper in te gaan op dit onderwerp. Ik begin met 8 dingen om goed over na te denken voordat je een blog start. Waarom wil je bloggen? Op welk platform start je jouw blog? Heb je eigenlijk wel tijd voor een blog? Allemaal dingen om bij stil te staan voordat je begint.

blog starten

De vraag die mij nu regelmatig gesteld wordt is of het nog wel zin heeft om een reisblog te starten, nu de hele toeristische sector in elkaar is gestort. Waarschijnlijk zullen veel mensen je voor gek verklaren wanneer je daar nu mee begint, maar ik denk dat het helemaal nog niet zo’n slecht moment is. Ik ga er dan wel vanuit dat we in 2021 weer (beperkt) kunnen reizen, want zo niet, dan ziet het er voor reisbloggers helaas niet goed uit.

Waarom nu een blog starten? Veel mensen hebben nu meer vrije tijd dan normaal. Ze hebben waarschijnlijk genoeg tijd om zich te verdiepen in het opzetten van een blog en het creëren van content. Je hoeft deze content nog niet te delen met je familie, vrienden en volgers op social media. Daar kun je mee wachten tot we weer kunnen reizen, maar je zorgt er wel voor dat je blog als het ware “verouderd” en die tijd heeft ieder blog sowieso nodig om een succes te worden.

Dit artikel is niet alleen opgezet voor (aankomende) reisbloggers, maar voor bloggers in het algemeen. Ik zal alleen vaak als voorbeeld een reisblog nemen, omdat mijn blog natuurlijk een reisblog is.

Inhoud


1. Wat is je doel bij het starten van een blog?

2. Hoeveel tijd heb je om in een blog te steken?

3. Ben ik bereid in mijn blog te investeren?

4. Welk online platform ga ik gebruiken voor mijn blog?

5. Bij welk webhosting bedrijf breng ik mijn blog onder?

6. Waar ga ik over schrijven? Wat is mijn niche?

7. Tips voor het kiezen van de perfecte blognaam

8. In welke taal ga ik schrijven?

reisblog starten

Wat is je doel bij het starten van een blog?

Eén van de belangrijkste dingen om goed over na te denken voordat je een blog start is waarom wil je dit en wat is je doel? Ga je op reis en wil je vrienden en familie op de hoogte houden? Of wil je een succesvol blog opzetten en hiermee misschien wel een fulltime inkomen generen? Alles is mogelijk met bloggen en een eigen website opzetten. Het pad ernaartoe is alleen voor iedereen anders.  

Toen ik startte met bloggen deed ik letterlijk maar wat. Ik schreef eigenlijk vooral voor mezelf, want ik was veel te onzeker over mijn website en mijn schrijfkunsten. Ergens hoopte ik stiekem wel dat ik ooit geld zou gaan verdienen met mijn blog, maar ik had er helemaal geen vertrouwen in dat dat mij zou lukken. Ik was er in de eerste jaren ook helemaal niet mee bezig. Mijn doel was zoveel mogelijk reizen en tips delen over mijn favoriete bestemmingen. 

Na een jaar of 3 kwam ik er pas achter wat er allemaal mogelijk was met bloggen en dat ik dankzij mijn blog en mijn Instagram account nog veel meer kon reizen. Ik kon uiteindelijk veel van deze reizen ook (gedeeltelijk) financieren dankzij dit blog. Hoe gaaf is dat?

Wat wel heel belangrijk is om te beseffen, is dat een succesvol blog opzetten tijd kost, veel tijd. Het is niet iets waar je vandaag mee start en dat binnen een paar maanden het geld binnenstroomt. Dit is dus ook de reden waarom ik zeg dat het helemaal niet zo gek is om nú een reisblog te starten. Het succes komt waarschijnlijk toch niet eerder dan eind 2021 en hopelijk kunnen we dan weer op reis met z’n allen. Ook het onderhouden van een blog wordt vaak onderschat. Het is belangrijk goed na te denken over je strategie. Hoe ga jij je blog laten groeien? Hoe ga je geld verdienen als je dat überhaupt wil? Je moet er vanuit gaan dat het zeker een jaar duurt voordat je sowieso iets mee verdient. 

Het laatste wat ik wil is mensen demotiveren een blog te starten, integendeel. Zeker wanneer jij echt gepassioneerd bent over een onderwerp of bijvoorbeeld een te gekke reis gaat maken en dit met de wereld wilt delen, doe het! Er is niks leukers om jouw passie te delen en er zelfs geld mee te verdienen. Ik heb vooral de laatste 2 jaar ingezien dat er zo ontzettend veel meer mogelijk is met bloggen, maar dat dit niet zomaar aan komt waaien. Het is behoorlijk hard werken. 

blog starten

Hoeveel tijd heb je om in een blog te steken? 

Heel veel mensen hebben geen idee hoeveel tijd het kost om een blog te starten en te onderhouden. Mijn advies is daarom begin er niet aan, wanneer je eigenlijk helemaal geen vrije tijd hebt. Het is natuurlijk een beetje lastig te zeggen hoeveel tijd dan genoeg is. Dat ligt een beetje aan je uiteindelijke doel. 

Zelf ben ik mijn blog begonnen naast mijn baan van 32 uur per week. In het begin was ik vooral heel veel tijd kwijt met uitvogelen hoe alles precies werkte en dan met name het technische gedeelte. Hoe werkt Wordpress? Hoe deel ik een website in? Hoe zit het met afmetingen van foto’s. Ik bracht uren door op You Tube en het duurde al snel een paar maanden voordat ik eindelijk mijn eigen website opgezet had. 

Een blog onderhouden is meer dan alleen verhaaltjes typen. Het is o.a ook je mail bijhouden, social media accounts onderhouden, plannen, foto’s bewerken, je blog promoten en strategieën bedenken om je doel te bereiken. En daarbij is het continue nieuwe dingen leren, want zeker wanneer je niet uit de marketing/communicatie sector komt, komt er heel veel op je af. 

blog starten

Ben ik bereid om te investeren in mijn blog? 

Het hoeft niet heel erg veel te kosten om een blog te starten en te onderhouden, maar als je het goed wilt doen, is het handig om tenminste een klein bedrag per maand in je website te stoppen. Lukt dit niet, kies dan voor een blog op één van de gratis platforms die hieronder beschreven worden. 

In de eerste jaren dat ik begon met bloggen was ik gemiddeld zo’n €10 per maand kwijt aan mijn blog. Je moet dan denken aan kosten voor webhosting (€70/jaar), domeinnaam (€5/jaar), een betaald Wordpress thema (€30-50) en een betaalde wordpress plugin (€20). Deze kosten vallen op zich dus wel mee. De grootste investering die je uiteindelijk doet voor je blog is tijd. 

Zelf investeer ik ook best wel wat in kennis. Vooral toen ik net begon met bloggen, want ik had echt geen idee hoe ik alles het het beste aan kon pakken. Vooral de online workshop “Superstar Blogging” van Normadic Matt heeft mij in het begin het meest geholpen. Deze workshop behandelt alles wat te maken heeft met het opzetten en aanpakken van een reisblog. En heb je vragen dan kun je altijd bij Matt en zijn team terecht. Nomadic Matt is al jaren een van de beste reisbloggers ter wereld. Hij heeft zijn blog omgetoverd tot een miljoenenbedrijf.

blog starten

Welk online platform ga je gebruiken voor jouw blog?

Om een eigen blog te starten kun je gebruik maken van verschillende online platforms. Wanneer je geen geld wilt of kunt investeren in een blog kun je kiezen voor gratis websites als Wix, Weebly of Wordpress.com. Ga je op reis en wil je vooral je vrienden en familie op de hoogte houden van jouw avonturen, dan kun ook gebruik maken van apps als Polarsteps of TravelDiaries. Deze apps zijn als het ware een online dagboek en ontzettend leuk om te volgen. Je kunt aan het einde van je reis zelfs een leuk fotoboek/dagboek laten printen.

Wil je het allemaal (iets) serieuzer aanpakken, dan raad ik aan om gebruik te gaan maken van een Wordpress.org website in combinatie met een eigen domeinnaam. Dit is veruit het meest gebruikte platform door bloggers en zeker wanneer je geld wilt gaan verdienen met jouw blog heb je hier op de lange termijn het meeste aan. 

Wat is het verschil tussen Wordpress.com en Wordpress.org? 

Eén van de meest voorkomende “fouten” van beginnende bloggers is dat ze in de eerste instantie een blog starten op Wordpress.com i.p.v Wordpress.org. Dit is geen probleem wanneer geld verdienen met jouw website niet jouw doel is, maar wanneer dit wel zo is moet je deze “fout” proberen te voorkomen. 

Het verschil tussen Wordpress.com en Wordpress.org is dat je op de .com variant een website of blog maakt onder een subdomein van Wordpress.com.Het komt er eigenlijk op neer dat je geen eigenaar bent van jouw website, maar gebruik maakt van het platform. Je kunt daarbij wel gebruik maken van betaalde abonnementen, waardoor je blog er een stuk professioneler uit komt te zien. Dit lijkt in de eerste instantie handig wanneer je helemaal niet technisch bent, maar op den duur zul je zien dat de mogelijkheden heel erg beperkt zijn en dat op de lange termijn het lastig is om jouw website te optimaliseren voor Google. 

Bij Wordpress.org doe je eigenlijk alles zelf. Je bouwt als het ware met behulp van een softwareprogramma en webhostingpakket jouw eigen website, onder jouw domeinnaam. Voordat je nu denkt “Laat maar, dit kan ik nooit!”, kan ik je garanderen, dit klinkt ingewikkelder dan dat het is. Zelf wist ik bijvoorbeeld helemaal niks van websites bouwen en het is mij ook gelukt. Je kunt natuurlijk ook hulp inschakelen hiervoor.

Wat je nodig hebt is een domeinnaam en een webhosting pakket dat Wordpress.org ondersteunt. Dit bieden de meeste webhosting bedrijven kant en klaar aan. Vaak is het alleen nog een kwestie van Wordpress downloaden en koppelen met jouw domeinnaam en webhostingpakket. Vervolgens kun je aan de slag met het inrichten van jouw website. 

reisBlog starten
TravelDiaries

Bij welk webhosting bedrijf breng ik mijn blog onder? 

Er zijn in Nederland ontzettend veel webhosting bedrijven en voor iemand die er helemaal geen verstand van heeft, is het best lastig om te beslissen welk bedrijf het beste is voor jouw blog. Doe daarom goed onderzoek voordat je een beslissing maakt. Zelf deed ik dit niet en gelukkig pakte dit goed uit, maar regelmatig lees ik verhalen van bloggers die meteen alweer spijt hebben van hun keuze. Dit is vooral heel erg balen wanneer jij net een contract van een jaar of langer hebt afgesloten. 

Wat belangrijk is bij een webhosting bedrijf is dat de server snel is, want een trage server kan zorgen voor een trage website en dat wil niemand. Daarom is het ook belangrijk dat deze server in het land staat waar jouw bezoekers vandaan komen. Dus voor een Nederlandse site is het belangrijk dat het webhosting bedrijf een server heeft in Nederland. Verder moet natuurlijk ook de klantenservice goed zijn, want loop je ergens op vast, dan moet je natuurlijk wel goed geholpen worden. En ze moeten webhosting aanbieden speciaal voor Wordpress websites

Eén van de meest populaire webhosting bedrijven voor (beginnende) bloggers is Siteground. Zij bieden betaalbare pakketten aan speciaal voor bloggers, inclusief gratis Wordpress installatie en SSL certificaat. Dit laatste is belangrijk omdat het aangeeft dat jouw website veilig is. Je kunt via hen ook een domeinnaam aanschaffen. Siteground heeft een server in Nederland en is dus uitermate geschikt voor Nederlandse websites. Het enige nadeel is dat de klantenservice Engels spreekt, maar de kwaliteit daarvan is wel heel erg goed. 

Wil je liever je website onderbrengen bij een Nederlands webhosting bedrijf, dan staan bedrijven als Versio, Your Hosting en Mijn Domein goed aangeschreven, maar er zijn er natuurlijk nog veel meer. Zelf heb ik mijn website ondergebracht bij Versio en ben al jaren een tevreden klant. Ik heb in de loop van jaren weinig problemen gehad en ben altijd heel erg goed geholpen toen ik vragen had.

Nog even een kleine waarschuwing. Naast Siteground is ook Bluehost een webhosting bedrijf dat regelmatig door bloggers geadviseerd wordt. Zelf heb ik er geen ervaring mee, maar wanneer je je in dit bedrijf gaat verdiepen, zul je zien dat veel mensen heel veel problemen hebben met dit bedrijf. De meeste zijn in het begin wel tevreden, maar op de langere termijn blijkt het geen aanrader. Kijk dus een beetje uit voordat je hier een langdurig contract afsluit. 

Overstappen van webhosting bedrijf kan altijd, maar het brengt wel de nodige technische problemen met zich mee. Daarom is vooraf de juiste keuze maken wel zo handig.

blog starten
De webhostingpakketten voor Wordpress van Versio

Waar ga ik over schrijven? Wat is je niche

Ook niet geheel onbelangrijk is om er goed over na te denken over welk onderwerp jij wilt gaan bloggen. Waarover ben jij gepassioneerd en over welk onderwerp kun jij uren vertellen? En is dit een onderwerp waarin veel mensen zijn geïnteresseerd? Het is natuurlijk wel zo fijn wanneer jij op den duur veel lezers naar jouw website trekt.

Steeds vaker wordt er op gehamerd dat het beter is om je als blogger te focussen op een bepaalde niche. Dit houdt in dat je je als het ware specialiseert op een bepaald onderwerp. Dat je je als reisblogger bijvoorbeeld focussed op een stad, land of continent of een bepaalde stijl van reizen, zoals reizen met kinderen of backpacken. Als jij alles over reizen naar New York weet en daar veel over schrijft, ziet Google jou op den duur als specialist en is er een kans dat jouw website boven websites gaat ranken die een stuk algemener zijn. Natuurlijk is het dan handig om op voorhand een beetje onderzoek te doen en te kiezen voor een niche die niet zo heel vaak wordt gebruikt. 

Twijfel je nog over wat je precies wilt, dan is dit geen reden om nog niet te starten met een blog. Het is alleen wel iets makkelijk wanneer je wel zeker bent van je zaak en daarbij een geschikte naam voor je blog kunt bedenken. 

blog starten

Tips voor het kiezen van de perfecte naam voor je blog

Wanneer het komt op het bedenken van dé perfecte blognaam is het het allerbelangrijkste dat deze naam ook beschikbaar is als domeinnaam. De domeinnaam van mijn website is mytravelsecret.nl. Dit is een uniek webadres en dus niet beschikbaar voor anderen. Ook moet je er goed over nadenken of je kiest voor een .nl of bijvoorbeeld voor een .com extensie. 

Ga je in het Nederlands bloggen, dan zou ik kiezen voor een .nl extensie, omdat jouw lezers dan voornamelijk in Nederland zitten. Ga je in het engels schrijven, kies dan voor een .com extensie. Heb je de kans om beide extensies vast te leggen, dan adviseer ik om dat voor de zekerheid te doen. Dit kost je waarschijnlijk maar een paar euro per jaar. Om te checken of een bepaalde domeinnaam beschikbaar is check ik altijd de website van Versio. In 1 klik heb je duidelijkheid.

Zijn zowel de .nl en .com extensies van jouw gekozen domeinnaam bezet, kies dan een andere naam en ga niet voor een andere extensie zoals .net, .blog of .online. Dit zijn extensies waar je op de langere termijn minder aan hebt. 

Naast dat een domeinnaam online beschikbaar moet zijn, is het ook belangrijk dat deze naam beschikbaar is op social media. Dit kan soms wel iets lastiger zijn en het is niet perse nodig dat exact dezelfde naam beschikbaar is, maar het moet voor lezers/volgers wel duidelijk zijn dat het om jouw kanaal gaat. Is jouw naam op Instagram bijvoorbeeld al bezet, dan kun je bijvoorbeeld kijken of de jouwnaam.nl variant wel beschikbaar is of de jouwnaam_blog. Hierin kun je een beetje spelen. 

blog starten

In welke taal ga jij schrijven?

Er zijn best veel bloggers die denken dat het beter is om in het engels te gaan schrijven, omdat ze dan meer mensen kunnen bereiken. Best een logische gedachten natuurlijk, want er spreken veel meer mensen Engels, dan dat er mensen Nederlands spreken. Maar hoe ga jij die mensen als (beginnende) blogger bereiken? 

Er zijn tegenwoordig ontzettend veel blogs en de meeste zijn in het Engels geschreven. Wanneer je nu een blog begint, is het bijna onmogelijk om er zonder goede blog strategie tussen te komen. Het kost vaak jaren en heel veel doorzettingsvermogen om een beetje succesvol te worden. Ook de Nederlandse markt lijkt tegenwoordig aardig verzadigd, maar ik denk dat hier als beginnende blogger veel meer mogelijkheden zijn. Zeker wanneer je het serieus aanpakt en je eventueel focussed op een niche waar jij in uitblinkt. In het Engels starten is eventueel wel een optie wanneer jij momenteel heel erg succesvol bent op social media en een groot aantal (buitenlandse) volgers hebt die enorm betrokken zijn. 

Ik kan me nog heel goed herinneren dat jaren geleden in een Facebookgroep met daarin veel succesvolle, vooral Engelstalige, reisbloggers de vraag werd gesteld of het beter was in het Engels te starten of eventueel in een moedertaal. Daarin gaf bijna iedereen aan dat als zij de kans zouden krijgen om in een andere taal dan het Engels te gaan bloggen, zij dat 100% zouden doen. Dit puur omdat de Engelstalige reisblog wereld behoorlijk verzadigd is. 

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om in beide talen te gaan schrijven. Er zijn zeker Nederlandstalige bloggers die hiermee succes hebben, maar deze groep is niet groot.

reisblog starten
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights