My Travel Secret ...
Menu
Europa / Nederland

Uit in Brabant: tips voor een dagje uit in de historische stad Bergen op Zoom

Home » Nederland » Uit in Brabant: tips voor een dagje uit in de historische stad Bergen op Zoom

Eind vorige maand werd ik samen met een aantal andere bloggers uitgenodigd door Visit Brabant voor een bezoek aan de stad Bergen op Zoom. Nu ben ik altijd in voor een gezellig dagje uit en zeker in eigen provincie, maar deze dag stond in het teken van een minder leuk, maar ontzettend fascinerend onderwerp, namelijk de Tweede Wereldoorlog. 

De Tweede Wereldoorlog is voor steeds meer mensen een ver van hun bed onderwerp. Iedereen heeft er wel van gehoord en weet hoe heftig deze periode moet zijn geweest, maar steeds minder mensen hebben er nog een persoonlijke band mee. Vroeger vertelden (groot)vaders en (groot)moeders hun verhalen door aan hun kinderen en kleinkinderen, maar omdat het inmiddels alweer meer dan 75 jaar is geleden vervagen deze verhalen steeds sneller. 

dagje bergen op zoom

Mijn eigen vader is inmiddels 83 jaar oud en hoewel hij nog maar een kind was, heeft hij de Tweede Wereldoorlog bewust meegemaakt. Hij woonde met zijn familie in Eindhoven, een stad die behoorlijk is toegetakeld  in deze periode. Vroeger vertelde hij er wel eens over, maar we merkten aan alles dat het een behoorlijk traumatische periode voor hem en zijn familie is geweest. Nu wordt er nog amper over gesproken en dat is eigenlijk wel jammer, want wat als hij er dadelijk niet meer is? 

Toen ik de uitnodiging van Visit Brabant ontving, hoefde ik helemaal niet lang na te denken. Ik was sowieso heel erg benieuwd naar Bergen op Zoom, want over deze stad had ik veel goeds gehoord en het leek me ontzettend interessant om me te verdiepen in de geschiedenis van Brabant in de Tweede Wereldoorlog. 

Het Dilemma Doolhof

Bergen op Zoom speelde in de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol in de bevrijding van Brabant (en dus ook Nederland) tijdens De slag om de Schelde. Tijdens deze slag kwamen veel mensen om het leven waaronder veel Canadese en Britse militairen. Deze militairen liggen begraven op de militaire begraafplaats in Bergen op Zoom. In het kader van 75 jaar bevrijding, dat in 2019 en 2020 plaatsvindt, is er bij deze begraafplaats een kunstinstallatie geplaatst, het Dilemma Doolhof. 

tips bergen op zoom
Dilemma Doolhof, Bergen op Zoom

Het Dilemma Doolhof is een interactief doolhof dat je mee terugneemt in de tijd. Het laat jou verhaallijnen horen, gebaseerd op 75 waargebeurde verhalen van tijdens de Tweede Wereldoorlog die verzameld zijn op de website Brabant Remembers en stelt jou voor de keuze wat jij zou doen in hun situatie. De keuzes zijn heel erg confronterend, want wat zou jij bijvoorbeeld doen als iemand hulp nodig heeft, maar jou daardoor indirect in gevaar brengt? Help je of sluit je je ogen? Het is natuurlijk makkelijk zeggen dat je de persoon helpt, maar denk er ook eens over na wat je zult doen als er vandaag een vluchteling bij je aanbelt met de vraag om hulp. Het Dilemma Doolhof zet je enorm aan het denken. 

  • Het Dilemma Doolhof is vrij toegankelijk van 8.30u tot zonsondergang (in de zomer tot 21.00u) en is in ieder geval geopend tot mei 2020. 
Lees hier alle waargebeurde oorlogsverhalen op de website van Brabant Remembers
weekend bergen op zoom

Bevrijding in Beeld

Naast het Dilemma Doolhof is er in het historisch centrum van Bergen op Zoom nog een ander leuk project met betrekking op de Tweede Wereldoorlog, de fotowandeling Bevrijding in Beeld. Deze wandeling neemt je mee langs de belangrijkste plekken van tijdens de bevrijding in Bergen op Zoom. De brochure van deze wandeling kun je halen bij VVV Brabantse Wal. Aan de hand van deze brochure kun je deze route op eigen gelegenheid lopen of je kunt iedere tweede woensdag of vierde zondag van de maand onder leiding van een gids de route lopen. De wandeling start om 14.00u, duurt ongeveer 1,5 uur en je kunt je plek via de VVV reserveren. 

Niet alleen is de fotowandeling Bevrijding in Beeld super interessant, het geeft je ook meteen een indruk van het sfeervolle centrum van Bergen op Zoom. Dikke aanrader!

Bergen op zoom

Wat is er verder te doen in Bergen op Zoom?

Naast bovenstaande projecten heeft Bergen op Zoom nog veel meer leuks te bieden. Het is sowieso een super gezellige stad met leuke, hippe winkeltjes en toffe plekken om een hapje te eten of iets te drinken. Er zijn veel sfeervolle terrassen, waar je op en top kunt genieten van de brabantse gezelligheid. 

Heb je geen zin in een stadswandeling, maar wil je gewoon lekker een beetje door sfeervolle straten dwalen, dan raad ik aan om in ieder geval een paar prachtige monumenten mee te pikken. Mijn favorieten zijn: 

weekend Bergen op zoom

De Peperbus ( Sint Gertrudiskerk)

Midden in het centrum van Bergen op Zoom vind je op de Grote Markt de kenmerkende Sint Gertrudiskerk, ook wel de Peperbus genoemd. Je kunt de toren van deze kerk beklimmen en vanaf de top (35 meter hoog) heb je een prachtig uitzicht over Bergen op Zoom en omgeving. Ben je net als mij altijd op zoek naar de mooiste uitzichten van een stad? Dan moet je deze klim zeker even maken. 

  • De Peperbus is van dinsdag t/m zaterdag geopend van 10.00u tot 16.00u en op zondag van 13.00u tot 16.00u. Het beklimmen van de toren kost €2 per persoon
bergen op zoom
Uitzicht vanaf de Peperbus, Bergen op Zoom

Het Markiezenhof

Het Markiezenhof is de parel van Bergen op Zoom en een bezoek aan dit stadspaleis mag tijdens een dagje Bergen op Zoom echt niet ontbreken. Dit stadspaleis stamt uit het einde van de 15e eeuw en was het woonpaleis van de heren en markiezen van Bergen op Zoom. 

Tegenwoordig is het Markiezenhof een museum, waar je een goed beeld krijgt van de manier waarop de vroegere bewoners leefden. Het is een prachtige plek met indrukwekkende zalen, kamers, traptorens, binnenplaatsen en tuinen waar je als bezoeker je ogen echt uitkijkt. Regelmatig worden er tentoonstellingen en leuke activiteiten georganiseerd, zoals concerten en exposities. Ook worden er voor kinderen speurtochten georganiseerd. 

Bij het museum is er ook een leuke lunchroom, het Museumcafé. Deze plek is absoluut een aanrader! Dit café is ook toegankelijk wanneer je niet van plan bent een bezoek aan het museum te brengen. 

  • Het Markiezenhof is dagelijks geopend van 11.00u tot 17.00u. 
  • Toegang tot het museum is €9,50 voor volwassenen. Kinderen tot 5 jaar zijn gratis en kinderen van 6-18 jaar betalen €5,50. Ben je in het bezit van een Museumjaarkaart, ICOM kaart, Rembrandtkaart of Vriendenpas van het Markiezenhof, dan is de toegang gratis. 
  • De begane grond van het complex is trouwens gratis toegankelijk. Dit is inclusief de binnenplaatsen en tuinen. Mocht je geen tijd of zin hebben het museum te bezoeken, loop dan zeker even hier doorheen. 
Klik hier voor meer informatie over het Markiezenhof in Bergen op Zoom
Bergen op Zoom
Het Markiezenhof

De Gevangenpoort (De Lievevrouwepoort)

De Lievevrouwepoort, ook wel de Gevangenpoort genoemd, is één van de oudste stadspoorten van Nederland en hét oudste stadsmonument van Bergen op Zoom. Hij is gebouwd omstreeks 1350 als onderdeel van een stenen vestingmuur met omgrachting. Tot 1925 heeft de Gevangenpoort als gevangenis gediend. Tegenwoordig is de Gevangenpoort een museum en zeker een bezoek waard. 

  • De Gevangenpoort is van dinsdag t/m zondag te bezoeken tussen 13.00u tot 16.30u. 
  • Toegang kost €3 per persoon. Dit is inclusief een tour met een gids. 

Er bevindt zich in de Gevangenpoort tegenwoordig ook een Escape Room. Dit is natuurlijk dé ultieme plek om zo’n spel te spelen. Het spel duurt 60 minuten + 15 minuten uitleg en kan met 2-5 personen gespeeld worden. De kosten zijn €88 per groep

Klik hier voor meer informatie over de Gevangenpoort in Bergen op Zoom
Bergen op Zoom
De Gevangenpoort, Bergen op Zoom

Fort de Roovere en de Pompejus toren

Wat ik super jammer vond tijdens ons bezoek aan Bergen op Zoom, is dat we eigenlijk een bezoek zouden brengen aan Fort de Roovere met de Mozesbrug en de Pompejus toren, maar dat dit uiteindelijk niet doorging i.v.m een evenement. Fort de Roovere is één van de oudste forten van de West Brabantse Waterlinie en ligt op 15 minuten rijden van Bergen op Zoom. Het ligt midden in het groen en is daarom dé perfecte plek om even aan de drukte van de stad te ontsnappen. 

De Pompejus toren is een unieke toren van zo’n 25 meter hoog en biedt een mooi uitzicht over Fort de Roovere. Maar het is niet alleen maar een uitkijktoren, de Pompejus toren is ook een plek waar exposities en openluchtvoorstellingen worden gehouden. Mocht jij een weekendje doorbrengen in Bergen op Zoom en omgeving, breng dan zeker een bezoek aan deze bijzondere plek. 

Weekendje Bergen op Zoom

Een dagje uit naar Bergen op Zoom is leuk, maar eigenlijk was een dag voor mij uiteindelijk echt veel te kort. Er is zoveel leuks te zien en te doen, daarom raad ik aan om gewoon een weekendje Bergen op Zoom (en omgeving) te boeken. En om dit in stijl te doen, is een overnachting in het oudste hotel van Nederland, Hotel de Draak, echt een hele dikke aanrader. 

Hotel de Draak is meer dan 600 jaar oud. Het ligt aan de Grote Markt van Bergen op Zoom. Vanuit hier heb je een prachtig uitzicht over de grote markt en de Peperbus. Het hotel straalt echt één al geschiedenis uit. Ik had verwacht, dat de kamers in dit hotel behoorlijk prijzig zouden zijn, vanwege de luxe uitstraling, maar je kunt in dit hotel verschillende, betaalbare arrangementen boeken. Zo is er een 2=1 arrangement, waarbij je 2 nachten in een Deluxe kamer verblijft, inclusief ontbijt, 1x 4-gangen dagmenu en toegang tot de fitness en wellness faciliteiten. Dit alles al vanaf €127 per persoon. Vind ik echt een goede deal! 

Hotel de Draak
Hotel de Draak, Bergen op Zoom

Wij hadden trouwens een lunch bij het restaurant dat behoort tot Hotel De Draak, Restaurant Hemingway en deze lunch was echt goddelijk. Het leuke was dat het menu helemaal geïnspireerd was door het thema van deze dag, de Tweede Wereldoorlog. We aten o.a gerookte paling met een créme van suikerbiet en tijm en gepekelde makreel met botermosseltjes. Dit menu is helaas voor jullie nu (nog) niet te boeken, maar vanaf 23 september 2019 zal er (tijdelijk) een speciaal Tweede Wereldoorlog menu op de kaart staan. Mocht je jezelf even culinair willen laten verwennen, ga dan zeker hier eten. 

uiteten bergen op zoom
Restaurant Hemingway, Bergen op Zoom

Bergen op Zoom heeft mij aan alle kanten verrast. Het is een stad die veel te bieden heeft. Niet alleen voor mensen die geïnteresseerd zijn in de geschiedenis, maar ook voor mensen die gewoon op zoek zijn naar een toffe plek voor een gezellig dagje of weekendje uit. Bergen op Zoom heeft mij vooral nog meer nieuwsgierig gemaakt naar de geschiedenis van Brabant in de Tweede Wereldoorlog. De maanden dat ik voorlopig nog in Nederland ben, zal ik me hier meer in gaan verdiepen. 

Bergen op Zoom
Bergen op Zoom

*Ik bezocht Bergen op Zoom op uitnodiging van Visit Brabant.

Geverifieerd door MonsterInsights