My Travel Secret ...
Menu
Azië / Maleisië / Wildlife

Tips voor een bezoek aan Bako National Park, Borneo

Home » Wildlife » Tips voor een bezoek aan Bako National Park, Borneo

Bako National Park is voor mij één van de meest bijzondere plekken in Maleisisch Borneo. Het is het oudste park van Sarawak en het is dé plek om de met uitsterven bedreigde neusaap te spotten. En ondanks dat het een relatief klein park is, is het één van de meest gevarieerde parken van heel Maleisië. Ga je op reis naar Borneo, dan mag een bezoek aan Bako National Park zeker niet ontbreken. 

Zelf bracht ik in 2013 voor het eerst een bezoek aan Bako National Park. Ik was destijds zo onder de indruk, dat ik graag nog een keer terug wilde. In 2019 was het zover en ging ik samen met mijn vriend terug. Al mijn tips voor een bezoek aan Bako National Park heb ik voor je hier verzameld.

Bako National Park
Inhoud

1. Dieren spotten in Bako National Park

2. Is een gids noodzakelijk?

3. Wandelroutes in Bako National Park

4. Verken Bako National Park in het donker

5. Bereikbaarheid Bako National Park

6. Openingstijdens van Bako National Park

7. Overnachten in Bako National Park

8. Eten en drinken in Bako National Park

9. Wat mee te nemen naar Bako National Park

Bako National Park

Dieren spotten in Bako National Park

Bako National Park is dé plek in Maleisisch Borneo om neusapen in het wild te spotten. Deze apen leven alleen in Borneo en worden ernstig met uitsterven bedreigd. Ze zijn ontzettend bijzonder en ook erg grappig om te zien. De kans om neusapen in Bako National Park te zien is best wel groot, vooral wanneer je een nacht in het park blijft slapen. Aan het einde van de middag en vroeg in de ochtend hangen ze namelijk vaak rond rondom het hoofdgebouw. 

neusaap bako national park
Neusaap in Bako National Park

Naast neusapen leven er ook makaken en mutslangoeren (silverleaf monkey) in het park. De makaken zijn erg brutaal en proberen vaak etenswaren te stelen. Je ziet er daarom vaak veel rondom het restaurant zitten. Mutslangoeren zijn erg leuke en vriendelijk apen. Wij zagen een grote groep niet ver van het hoofdgebouw. 

dieren bako national park
Mutslangoeren

Naast apen is de kans groot dat je bij de ingang van het park één of meerdere baardzwijnen (Borneon bearded pig) tegenkomt. Zolang je afstand houdt en ze niet bedreigt zijn ze niet gevaarlijk. Ook is de kans groot om hagedissen, slangen, vogels, herten en een Maleise vliegende kat (flying lemur) in het park te zien. 

dieren bako national park
Flying lemur

Is een gids noodzakelijk? 

Het is in Bako National Park niet verplicht om een gids in te huren. Wel is het aan te raden wanneer je veel wilde dieren wilt zien of meer te weten wilt komen over het park. Een gids kun je ter plekke inhuren. Informeer bij de informatiebalie in het hoofdgebouw voor de prijzen. 

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om voor een paar uur een gids te huren en voor de rest op eigen houtje het park te verkennen. Zolang je je aan de regels van het park houdt is dit volkomen veilig. Of je verkent, net als ons, het park volledig op eigen gelegenheid. Wij vonden dit erg fijn en zagen nog steeds genoeg wilde dieren. 

Bako National Park
Bearded pig Bako National Park

Wandelroutes in Bako National Park

Je vind in Bako National Park in totaal 18 verschillende wandelroutes. Deze wandelroutes staan allen duidelijk aangegeven op een groot bord bij de ingang van het park. Wanneer je van plan bent om op eigen gelegenheid het park te gaan verkennen, informeer dan even goed bij de informatiebalie in het hoofdgebouw naar de mogelijkheden. Zij vertellen je precies hoe lang en hoe zwaar een route is en waar de kans het grootst is om wilde dieren te spotten. Ook kun je hier een kopie van de routes krijgen. 

wandelen Bako National Park
Wandelroutes Bako National Park

De wandelroutes zijn allemaal ontzettend duidelijk aangeven en de meeste paden zijn van goede kwaliteit. Op sommige stukken is het wel klimmen en klauteren, daarom zijn goede wandelschoenen zeer aan te raden. 

Waar je rekening mee moet houden is dat veel routes niet in een ronde lopen, maar dat je dezelfde weg heen en terug loopt. In dat geval worden de wandeltijd en aantal kilometers worden op de kaart als enkele reis aangegeven. Zo is de populaire route naar Telok Pandan Kecil 2,6 kilometer en 1,5 uur, maar dit is dus enkele reis. Het is wel makkelijk om verschillende wandelroutes te combineren. 

Bako National Park

Iets anders om rekening mee te houden is dat de luchtvochtigheid in het park enorm is. Onderschat dit niet! 3 Kilometer wandelen in dit park is niet te vergelijken met een wandeling elders. De beste tijd om te gaan wandelen is zo vroeg mogelijk, wanneer het nog redelijk koel is en wanneer de dieren het actiefste zijn. 

Zelf heb ik verschillende routes gelopen. Ten eerste hebben wij gekozen voor de route naar Telok Paku (1,5 kilometer en 1 uur, enkele reis). Deze route leidt naar een mooi strand en het is één van de routes waarbij de kans groot is om neusapen te spotten. 

Bako National Park
Telok Paku

De route naar Telok Paku is een mooie route, maar doordat hij voor iedereen toegankelijk is, wel een behoorlijk populaire. Wij liepen deze route rond een uur of 10-10.30u en op de terugweg werd het erg druk. Wel zagen wij op deze route de eerste neusapen. 

Na de middag zijn we via de Lintang route naar een uitzichtpunt gelopen. Het eerste stuk liepen we over een houten wandelbrug. Op dit stuk zagen we diverse neusapen. Het laatste stuk klommen we via een zandpad omhoog. Onderweg zagen we een lemur. Het uitzicht was mooi, maar niet spectaculair.

Bako National Park

De volgende ochtend zijn we om 7.00u begonnen aan de route naar 2 populaire stranden: Telok Pandan Kecil en Telok Pandan Besar. Deze stranden liggen vlakbij elkaar en daarom zijn de routes er naar toe goed te combineren. Wij waren in totaal maximaal zo’n 3 uur onderweg en doordat wij vroeg begonnen aan de route kwamen we alleen op de terugweg een paar mensen tegen. Normaal gesproken is het hier een stuk drukker. 

Ondanks dat Bako National Park aan de zee ligt en dat veel wandelroutes naar diverse stranden leiden, is zwemmen in het park verboden. Dit in verband met krokodillen die in het water zijn gespot. Het is dus levensgevaarlijk. 

Bako National Park
Telok Pandan Kecil

Mocht je geen zin hebben om te wandelen, dan kun je eventueel ook een boot huren en naar één van de vele stranden toe varen. Of er heen varen en vanuit daar terug wandelen naar de hoofdingang. 

Iedereen die gaan hiken in het park moet zich vooraf registreren bij de informatiebalie in het hoofdkantoor. Je moet noteren met hoeveel personen je bent en welke route je gaat lopen. Bij terugkomst zet je weer een paraaf achter je naam. Zo houden ze in de gaten of iedereen veilig terug is. 

Bako National Park
Wandelroute naar Telok Pandan Kecil en Besar

Verken Bako National Park in het donker

Iedere avond om 20.00u wordt er een night safari georganiseerd. Je gaat hierbij samen met een gids het park in, op zoek naar (nacht)dieren, zoals spinnen, slangen, kikkers en vogels. De night safari is erg leuk en leerzaam om te doen. Zorg wel voor een zaklamp. Kosten zijn maar 10RM per persoon

bako national park

Bereikbaarheid Bako National Park

Bako National Park is alleen bereikbaar per boot vanuit Bako Bazaar. Vanuit Kuching reis je hier makkelijk per bus of taxi (Grab!) naar toe. Bus nummer 1 rijdt tussen het centrum van Kuching en Bako Bazaar. De afstand is ongeveer 23 kilometer en onderweg worden diverse stops gemaakt. Informeer bij je hotel naar de dichtsbijzijnde busstop of check de Maps.me app. Hierop worden de belangrijkste stops in het centrum aangegeven. De bus rijdt vanaf 7.00u en vertrekt ieder uur. De prijs is 5RM p.p. Zorg dat je gepast betaald, want de chauffeur heeft niet altijd wisselgeld ter beschikking. 

Je kunt er ook voor kiezen om met een Grab taxi van Kuching naar Bako Bazaar te reizen. Dit is snel en goedkoop (25-50RM). Je kunt een taxi via de Grab app bestellen. Meestal arriveren ze binnen een paar minuten. 

Lees ook: Tips voor een bezoek aan Kuching, Sarawak

Boot bako bazaar bako national park
Bako Bazaar

Vanuit Bako Bazaar reis je verder per boot. Een ticket voor de boot koop je ter plekke en kost 20RM per persoon (retour) voor een gedeelde boot of ongeveer 80-100RM (retour) voor een privé boot. De rit van Bako Bazaar naar Bako National Park duurt ongeveer 20-30 minuten. 

Waar je rekening mee moet houden is dat de laatste gedeelde boot om 15.00u alweer terug vaart naar Bako Bazaar. Ik raad daarom aan om het park zo vroeg mogelijk te bezoeken, zeker wanneer je Bako National Park als dagtrip vanuit Kuching bezoekt. Boek je een privé boot, dan ben je flexibeler. Je bent wel altijd afhankelijk van de getijden. Spreek bij het hoofdkantoor van het park duidelijk af wanneer je weer terug wilt naar Bako Bazaar. 

boot bako national park
Boot naar Bako National Park

Openingstijden Bako National Park

Het hoofdkantoor van Bako National Park bevindt zich aan de rivier bij Bako Bazaar. Hier registreer je je en koop je een toegangsticket tot het park De kosten zijn 20RM p.p voor volwassenen en 7RM voor kinderen tussen de 6 en 18 jaar. Kinderen tot 6 jaar krijgen gratis toegang. Het kantoor is geopend van 8.00u tot 17.00u. 

bako bazaar
Bako Bazaar

Overnachten in Bako National Park

Om het beste uit je bezoek aan Bako National Park te halen, is het aan te raden om minimaal één nacht in het park te overnachten. Het enige waar je rekening mee moet houden, is dat dit meestal niet meer last-minute te regelen is. Ik raad daarom aan om beschikbaarheid te controleren en eventueel direct te boeken, zodra je weet welke datums je in Kuching/Sarawak verblijft. 

Je boekt je accommodatie voor Bako National Park online via de website van Sarawak Forestry Corporation. Zij hebben ook een kantoor in het centrum van Kuching. Je kunt last minute hier ook hier proberen nog een slaapplek in het park te regelen, maar garantie heb je niet. Het adres is: 7, Jalan Barrack, 93000 Kuching. Het kantoor is maandag t/m vrijdag geopend tussen 8u en 17u

overnachten bako national park
Forest Hostel Bako National Park

Er zijn verschillende soorten accommodaties te boeken. Van een bed in een gedeelde kamer (Forest Hostel) tot een bungalow voor 4 personen. Een aantal kamers hebben airconditioning en een eigen badkamer. Lakens en handdoeken zijn inclusief, behalve wanneer je verblijft in het Forest Hostel. Kijk op de website voor een overzicht van alle kamers. 

Zelf boekten wij Forest Lodge Type 6, een kamer voor 2 personen, met eigen badkamer en een fan. Deze bungalow lag achter het hoofdgebouw van het park. De kamer was een beetje uitgeleefd, maar voor 1 nacht was het prima te doen. Handdoeken en lakens waren schoon. Wij betaalden 50RM per nacht. 

overnachten bako national park
Forest Lodge Type 6

Eten en drinken in Bako National Park

In het hoofdgebouw van Bako National Park is een grote kantine waar je iets kunt eten en/of drinken. Je kunt ook buiten zitten, maar ben voorzichtig, want er lopen letterlijk veel brutale apen rond. Eten wordt geserveerd d.m.v een buffet en tussendoor kun je eventueel ook nog snacks kopen. Breng genoeg cash mee, want tijdens ons verblijf (2019) konden we niet met creditcard betalen. 

Bako National Park
Brutale apen bij het restaurant

Wat mee te nemen naar Bako National Park?

Wanneer je blijft overnachten neem dan extra kleding mee, want vanwege de hoge vochtigheid droogt alles heel erg slecht. Aan te raden is een broek en shirt met lange pijp/mouw i.v.m de muggen. Neem ook een zaklamp en een tas of koffer mee die je af kunt sluiten mee. Er is namelijk een (gezamenlijke) opslagruimte waar je je tas gedurende de dag achter kunt laten. 

Het is, wat mij betreft, geen probleem om tijdens de wandelingen in het park een korte broek te dragen. Ik vond dit zelf juist wel prettig, want het was tijdens het wandelen echt heel erg heet. Bloedzuigers heb ik nooit last van gehad en muggen viel op zich ook wel mee. Het enige wat voor mij wel een heel groot probleem was tijdens mijn eerste bezoek, waren zandvliegen op het strand bij Telok Pandan Kecil. Ik ben toen letterlijk helemaal lek gestoken. Mijn benen zaten van onder tot boven helemaal vol met allergische bulten. Tijdens ons laatste bezoek ben ik daarom niet op het strand gaan liggen en had dus ook nergens last van.

Bako National Park
De plek waar de boot arriveren en vertrekken
Bako National Park
Strand voor het hoofdgebouw van Bako National Park

Op zoek naar nog meer tips voor jouw reis naar Maleisië? Check dan ook:

bako national park

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over Maleisië

maleisie travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer
Geverifieerd door MonsterInsights