My Travel Secret ...
bako national park
Azië Maleisië Wildlife

Tips voor een bezoek aan Bako National Park, Borneo

 

 

Home » Wildlife » Tips voor een bezoek aan Bako National Park, Borneo

 


 

Al eerder maakte ik een lijst met mijn favoriete parken in Azië om wildlife te spotten. Eén van de parken op deze lijst is het Bako National Park in het Maleisisch gedeelte van Borneo. Dit park is één van de beste plekken in Borneo om de met uitsterven bedreigde neusaap te spotten. Maar dat is niet het enige, Bako National Park is het oudste park van Sarawak en is ondanks de relatief kleine oppervlakte, één van de meest diverse parken van heel Maleisië. Zo vind je hier 7 verschillende eco-systemen: laagland bos, mangrove bos, veenmoeras bos, strand vegetatie, klif vegetatie, weide vegetatie en heide bos. Dat is echt heel erg bijzonder. Voor iedereen die dit prachtige park wil bezoeken, heb ik wat tips op een rijtje gezet.

 

 

Bereikbaarheid Bako National Park

 

Bako NP is erg makkelijk bereikbaar vanuit Kuching en ligt op zo’n 38 km van de stad. Je kunt een taxi naar Bako Bazaar nemen, maar het is net zo makkelijk (en een stuk goedkoper) om de bus te nemen. De bus vertrekt vanaf Jalan Khoo Hun Yeang en rijdt tussen 7.00u en 17.00u ieder uur naar Bako bazaar. De rit duurt ongeveer 45-60 minuten en het kost je ongeveer 3,50 RM. De plek vanwaar de bus vertrekt is niet heel erg duidelijk, dus vraag gewoon even rond als je de juiste bus niet kunt vinden. Bij Bako Bazaar betaal je 40 RM entree per persoon en neem je de boot naar Bako National Park. De boot rit naar het park toe duurt ongeveer 30 minuten en kost je 20 RM per persoon (retour).

 

Bako Bazaar

Bako Bazaar

 

 

Aankomst bij Bako National Park

 

Bij aankomst bij Bako National park moet je je registreren bij het hoofdkantoor van het park. Je krijgt een plattegrond van het park en uitleg over de routes die je kunt lopen en de regels die er in het park gelden. Iedere keer wanneer je het park in gaat en wanneer je weer terug bent, moet je dat melden bij het hoofdkantoor. Heb je accommodatie in het park geboekt, dan krijg je bij het hoofdkantoor ook de sleutels. Verder is er bij het hoofdkantoor ook een kantine, waar je 3x per dag een maaltijd kunt kopen en is er een aparte ruimte om bagage op te slaan.

 

Bako National park

 

 

Overnachten in Bako National Park

 

Heb je genoeg tijd, dan raad ik aan om minimaal 1 nacht in het park te overnachten. Het is zeer de moeite waard! Er zijn verschillende kamers/bungalows te huur en mijn advies is om dit vanwege de drukte, (ver) op voorhand al te regelen. Een kamer boeken kan online via deze link of via het Bako National Park boekings kantoor in Kuching. Prijzen variëren van 20RM voor een bed in een gedeelde kamer tot 160RM voor een privé bungalow.

 

 

 

Wandel routes in het park

 

In totaal zijn er 18 verschillende wandel routes die je in het park af kunt leggen. Het is geen probleem op dit op eigen houtje te doen, maar vergeet je niet aan en af te melden bij het hoofdkantoor! De routes verschillen nogal in zwaarte, laat je vooraf dus goed informeren en houdt daarbij ook rekening met de luchtvochtigheid in het park. 3 Km lopen in dit park is echt niet te vergelijken met 3 km in Nederland. Op dit bord bij de ingang van het park staat duidelijk aangegeven hoe lang je gemiddeld doet over een bepaalde route:

 

Bako National Park

 

 

Wilde dieren spotten

 

Het is in Bako National Park ontzettend leuk en makkelijk om neusapen in het wild te spotten. Je hoeft niet bang te zijn dat ze dicht bij je komen, want ze blijven altijd op gepaste afstand van mensen. Respecteer dat. Dieren voeren is ten strengste verboden! Naast neusapen zul je rondom het hoofdkantoor ook makaken en wilde zwijnen zien. Makaken worden niet voor niets “Cheeky monkeys” genoemd en willen nog wel eens in de buurt van het restaurant eten komen pikken. Probeer dit ook zeker niet af te pakken. Van de zwijnen zul je zolang je ze met rust laat en niet te dicht bij ze komt, geen last van hebben. Het spotten van dieren tijdens een trekking is iets moeilijker, maar zeker niet onmogelijk. Zo zagen wij apen (neusapen, sliverleaf apen en makeken), herten, hagedissen en een slang. Je zou eventueel een gids in kunnen huren om mee te gaan, zij zijn vaak toch net iets beter in het spotten van wilde dieren dan dat wij.

 

Bako National Park

 

Aanrader: Ga mee met de Night Walk die iedere avond wordt georganiseerd. Voor 10 ringit ga je samen met een gids op zoek naar nachtdieren:

 

Bako National Park

 

 

Tot slot:

 

Beste reistijd: Maart t/m oktober.

 

Checklist:

 

 • Zonnebrand
 • Insectenspray (Spuit deze ook op op het strand, want ik werd zelf gebeten door zandvliegen!! Niet leuk, want dit jeukt echt als de ziekte)
 • Wandelschoenen
 • Regenjas
 • Handdoek
 • Drybag
 • Water
 • Eerste Hulp set

 

Blijf je ook slapen vergeet dan je zaklamp niet mee te nemen en eventueel een muggennet en/of slaapzak.

 

 

Ben jij ooit in Bako National Park geweest en heb je een aanvulling op deze tips? Dan hoor ik het graag. Ook ben ik heel benieuwd naar jullie ervaringen in dit park. Vond je het de moeite waard of juist niet? 

 

 

Bako National Park

 

Bako National Park

 

 

Bako National Park

 

 

Bako National Park

 

Tips voor een bezoek aan Bako National Park

 

 

 

 

 

You Might Also Like...

14 Comments

 • Reply
  Mellisa - Grenzeloosreizen
  27 oktober 2015 at 16:29

  Echt super mooi Sigrid! En die neusaap, ik kan er niet normaal naar kijken, wat een raar beest! Heb jij zelf een drybag of had je deze geleend? Vind het zo een gedoe om er 1 te kopen en mee te nemen op reis… Vind ze vaak niet echt handig als daypack.

  • Reply
   Sigrid
   27 oktober 2015 at 18:17

   Hij is mooi van lelijkheid he? Ik vind een drybag als daypack ook niet handig, maar ik doe meestal de drybag in mijn daypack om zo in ieder geval mijn kostbare spullen te beschermen. Zeker als ik op jungletrek ga en uit het niets ineens kan gaan regenen.

 • Reply
  Nathalie
  27 oktober 2015 at 22:06

  Ik vind ze leuk die neusapen! :D Ziet er erg mooi uit daar en die nachttocht lijkt mij ook tof!

 • Reply
  Jenny - ikreis.net
  29 oktober 2015 at 08:04

  Mooi! Ik ben dol op neusapen.

  Helaas heb ik ze niet van zo dichtbij gezien in Bako NP. Later wel ergens in een dierentuin, wellicht in Singapore?

  • Reply
   Sigrid
   29 oktober 2015 at 22:45

   Grote kans idd dat dat in Singapore war, daar hebben ze zeker neusapen zitten. De Apenheul had ook 3 neusapen van hun , maar daarvan zijn er uiteindelijk 2 overleden ? Nu is die ene weer terug naar Singapore.

 • Reply
  Carolien | Alcana on the road
  8 november 2015 at 21:43

  Lang geleden hier ook geweest en ook neusapen gezien. Helaas toen nog geen digitale camera, dus geen mooie foto’s ervan. Jouw foto’s zijn super! Misschien moet ik toch nog een keer terug ;)

  • Reply
   Sigrid
   9 november 2015 at 08:02

   Herkenbaar!! De eerste keer dat ik in Borneo was bestonden er niet eens digitale camera’s en zag ik mijn eerste orang-oetans in het wild. De foto’s zijn alleen rampzalig :-( Altijd een goede reden om ooit terug te gaan naar Borneo! Thanks :-)

 • Reply
  Linda
  26 juni 2016 at 22:09

  Leuk stukje! Ik wil hier binnenkort naar toe gaan. Is het mogelijk om alleen de routes te lopen of kun je gemakkelijk aansluiten bij een gids? Is 1 nacht voldoende, of is meerdere nachten aan te raden?

  • Reply
   Sigrid
   27 juni 2016 at 06:47

   Hoi Linda! Beide is mogelijk, maar de routes staan zo duidelijk aangegeven, dat een gids niet persé nodig is. Als je de 1e dag vroeg vanuit Kuching vertrekt is 1 nacht genoeg, heb je tijd, dan is 2 nachten zeker geen overbodige luxe ? Veel plezier met de voorbereidingen!

 • Reply
  Stanley
  2 augustus 2016 at 13:59

  Heb je buiten dit park ook nog andere parken bezocht in Sarawak? Zo ja, wat zijn naar jouw/jullie idee aanraders? Er zijn zo ontzettend veel parken en ik ben nogal slecht in keuzes maken….

  Wij gaan 23 augustus richting Maleisië en blijven een dag of 10 a 11 op Borneo.

  Groeten en dank voor de informatieve posts.

  • Reply
   Sigrid
   2 augustus 2016 at 15:50

   Ik ben alleen in Bako NP en Semmanggoh National Park geweest. Beide zeker een aanrader! Veel plezier in Azië :-)

 • Reply
  Paula
  7 november 2016 at 14:37

  Leuk stukje met handige tips. Wij willen volgend jaar gaan met onze kids. Vraag mbt overnachten en routes > Ik zie dat er one-way routes tot aan bijv het strand zijn (sibur-route bijvoorbeeld). Ik neem aan dat daar geen overnachtingsmogelijkheden zijn. Hoe kom je na zo’n wandeling terug bij je overnachtingslocatie? Kan dat per boot? Hopelijk kan ik tegen die tijd een beetje inschatten welk tempo de kids wandelen :-)
  En ik neem aan dat de overnachtingsplekken allemaal bij HQ zijn?

  • Reply
   Sigrid
   7 november 2016 at 15:31

   Hoi Paula,

   Ja klopt, een paar routes lopen min of meer dood tot het strand. Je kan idd regelen dat je daar opgehaald of afgezet wordt door een boot, je kan ook dezelfde route 2x lopen, maar dit is geen aanrader weet ik uit ervaring ;-) De accommodaties zijn inderdaad allemaal rondom de HQ. Veel plezier met de voorbereiding!! Liefs Sigrid

   • Reply
    Paula
    4 december 2016 at 23:22

    Nog bedankt voor je antwoord! Had helemaal niet meer gereageerd :-). Inmiddels ook de LP aangeschaft. Druk aan het plannen en bedenken wat we gaan doen. Neem jouw ervaring en tips zeker mee! Dank!

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.