My Travel Secret ...
reisroute thailand laos
Azië Laos Thailand

Reisroute: 3 weken backpacken in Thailand en Laos

 

Home » Azië » Reisroute: 3 weken backpacken in Thailand en Laos

 


 

Eind 2015 vertrokken wij eindelijk weer richting Azië, dit keer om 3 weken te gaan backpacken in Thailand in Laos. Het werd weer een te gekke trip waarin we ontzettend veel zagen, leuke dingen deden, maar ook heerlijk konden relaxen. We legden een route af die niet helemaal voor de hand ligt. Benieuwd naar deze route? Ik beschrijf hem hier:

 

Dag 1:

 

Met Eva Airways vliegen we rechtstreeks van Amsterdam naar Bangkok. De vlucht valt een beetje tegen, want het is ontzettend koud tijdens de vlucht. Hier komt dan ook één van mijn tips voor backpackers van pas: Zorg dat je tijdens je vlucht, bus-en/of treinrit ALTIJD een trui of vest in je hand bagage hebt zitten. Ongeacht hoe lang de rit duurt en hoe warm het buiten is. Een airco die op volle toeren draait is echt niet leuk! Wat wel leuk is, is het weerzien met Bangkok :-) Ondanks dat het 3 uur duurt voordat we vanuit de airport, op Khao San Road aankomen. Vrijdagmiddag blijkt niet echt de meest gunstige periode om in deze toch al chaotische stad aan te komen. We eten onze eerste Thaise curry van deze trip (en zeker niet de laatste ;-)) en gaan vroeg naar bed.

 

Vervoer airport-Khao San Road: Sky Train en bus, 60 baht.

Accommodatie: Rambuttri Village hotel, 32 euro/nacht.

 

Dag 2:

 

Het plan was de bekende Chatchuchak weekendmarkt te bezoeken, maar we hebben nog te veel last van de jetlag en zijn ontzettend moe. Daarom laten we dit plan varen en bezoeken we één van de trekpleisters van Bangkok, de Wat Pho tempel. Hier vind je het grootste en oudste tempelcomplex van Bangkok, met als hoogtepunt de 46 meter lange liggende boeddha. Verder bezoeken we Wat Arun, maar helaas staat deze tempel in de steigers vanwege een renovatie. s’Middags relaxen we nog een paar uur bij het zwembad en eind van de middag gaan we nog even richting Chinatown. We willen hier o.a Wat Traimat bezoeken, de tempel met de grootste gouden boeddha ter wereld, maar helaas blijkt deze tempel om 17.00u al gesloten. Te laat! Na een tijdje rond te hebben gelopen tussen de hectiek van honderden eetstalletjes gaan we terug naar het hotel.

 

Entree: Wat Pho, 100 baht. Wat Arun, 50 baht.

Vervoer: Taxi Chinatown- Khao San Road, 70 baht.

Boot express Khao San Road naar Wat Pho/Wat Arun of Chinatown, 14 baht enkele reis, alleen oversteken 3 baht.

 

Backpacken in Thailand en Laos

Bangkok

 

Dag 3:

 

Vandaag reizen we naar Laos en beginnen we met de Thakhek-Loop, een brommerrit van 450 km door de binnenlanden van Laos. Met Airasia vliegen we van Bangkok Don Muang naar Nakhon Phanom. Vanuit hier steken we de grens over naar Laos en beginnen we met de Loop.

 

Vervoer: Minibus Khao San Road- Don Muang Airport, 130 baht.

 

Dag 4 t/m 6:

 

Al snel blijkt de Thakhek Loop nu al het hoogtepunt van onze reis te worden. Eerder schreef ik al een uitgebreid verslag. Check dit artikel voor meer informatie over deze brommerrit. De 4e en laatste dag van de Loop hebben we genoeg tijd over om direct door te reizen naar Pakse en niet te hoeven wachten op de nachtbus richting het zuiden. Waar we geen rekening mee houden is dat deze bus een tussenstop maakt in Savannaketh en daardoor een stuk langer over de rit doet, dan verwacht. Om 22.30u komen we aan in Pakse en checken we in bij het Lankam Hotel. Niet onze eerste keus, maar prima voor 1 nachtje en bovendien super goedkoop.

 

Vervoer: Bus Thakhek-Pakse, 60.000 kip.

 

Meer informatie over de Thakhek Loop vind je hier

 

backpacken in Thailand en Laos

Thakhek Loop

 

Dag 7:

 

Vanuit Pakse nemen we een minibus richting de 4000 eilanden in het uiterste zuiden van Laos. De rit duurt ongeveer 2 uur. We worden afgezet in Nakasang en hier stappen we in de boot die ons afzet op Don Khon, één van de vele eilanden in de Mekong rivier. Hier vinden we een ontzettend leuke bungalow op palen aan de rand van de rivier. Don Khon blijkt iets rustiger dan backpacker eiland Don Det en dat bevalt ons prima.

 

Vervoer: Minibus Pakse-Nakasang, 55.000 kip.

Accommodatie: Dok Champa Guesthouse, 112.000 kip/nacht.

 

Dag 8 en 9:

 

Voor 1,20 euro per dag huren we een fiets en verkennen we het eiland. Hoogtepunt van Don Khon zijn de Li Phi watervallen die we uiteraard bezoeken. Bij deze watervallen vinden we ook een heerlijk strandje. Ga je hier vroeg in de ochtend heen, dan heb je het strand helemaal voor jezelf, heerlijk! Verder gaan we iedere dag eten bij Anny’s restaurant, een absolute aanrader. Op dag 9 bezoeken we tijdens zonsopkomst de Phapheng watervallen en nemen we een kijkje op Don Det.

 

Backpacken in Thailand en Laos

Don Khon

 

Dag 10: 

 

Na 3 dagen is het helaas tijd om afscheid te nemen van de 4000 eilanden, maar oh wat was het heerlijk! We hebben veel gezien en gedaan, maar vooral ook lekker uit kunnen rusten. De volgende stop: Xe Pian Protected Area. We hebben ons alleen niet zo heel goed voorbereid en een jungle trek zoals wij dat graag willen (diep het regenwoud in, op zoek naar wildlife) blijkt helaas onhaalbaar. Ik baal echt als een stekker! Achteraf hadden we misschien toch een dure jungle trek via Green Discovery moeten regelen, maar dat is zo’n gevalletje “hadden we maar…”

 

Accommodatie: Kingfisher Eco Lodge, 250.000 kip.

 

Dag 11:

 

We zijn niet helemaal voor niks naar Xe Pian afgereisd, want in de ochtend maken we een ontzettend leuke trekking naar Phou Asa, een heilige berg, waarbij je ook nog een stuk door een mooi bos loopt. Ook het onbedorven dorp Kiet Ngong, waar we de nacht door hebben gebracht, blijkt ontzettend leuk te zijn. We willen vanuit hier naar Champassak reizen, maar omdat dit aan de andere kant van de Mekong ligt, wordt ons aangeraden om via Pakse te reizen of ons door een te dure taxi bij de Mekong af te laten zetten. Zo eigenwijs als wij zijn besluiten we het toch anders te gaan doen. Het eerste gedeelte hebben we geen keus en laten we ons bij de hoofdweg afzetten door de te dure taxi. Voor deel 2 worden we binnen 1 minuut al opgepikt door een vrachtwagen en voor een prikkie rijden we, tussen de kikkers en eenden, mee tot deel 3. Deel 3 is het stuk tussen de hoofdweg en de Mekong rivier en het meest lastigst, omdat hier niet zo veel verkeer rijdt. Het is blijkbaar onze “lucky day”, want binnen 10 minuten draait er een busje de straat in en nadat ik begin te schreeuwen en te seinen, stopt deze en gebaart de bestuurder dat we achterin de bak mogen gaan zitten. Tussen de deuren en kozijnen hobbelen we richting de Mekong. Hier aangekomen stappen we in een boot, steken we de Mekong over en arriveren we in Champassak.

 

Backpacken in Thailand en Laos

Xe Pian Protected Area

 

Dag 12:

 

Achteraf hadden we van Champassak iets meer verwacht. In de Rough Guide wordt deze plaats namelijk als dé hotspot van Zuid-Laos bestempeld, maar wij vinden het er helemaal niet zo sfeervol dan in de reisgids is beschreven. Wat wel ECHT de moeite waard is, is een bezoek aan Wat Phou, een tempelcomplex uit de 10e eeuw en één van de belangrijkste archeologische plekken in Laos. Vanuit Champassak nemen we de bus naar Pakse en hier beginnen we met nog een brommerrit, de Pakse Loop.

 

Vervoer: Bus Champassak-Pakse, 20.000 kip.

Entree: Wat Phou, 50.000 kip.

Brommer: 60.000 kip/dag.

 

12391093_10156467841995106_7194059574410365044_n

Wat Phou, Champassak

 

Dag 13 en 14:

 

De Pakse Loop brengt ons naar het Bolaven Plateau. De eerste dag rijden we van Pakse naar Tad Lo en tijdens deze rit beseffen we al snel dat de omgeving een stuk minder mooi is dan tijdens de Thakhek Loop. Wel blijkt Tad Lo echt ontzettend mooi en gezellig te zijn. We bezoeken hier verschillende watervallen en overnachten bij Fandee guesthouse (aanrader!) waar we heerlijk stokbrood met camembert eten (yum yum). Dag 2 rijden we richting Tad Fane en weer blijkt de rit er naar te behoorlijk saai te zijn. Het enige waar we voor moeten oppassen zijn overstekende varkentjes ;-)

 

Brommer: 50.000 kip/dag.

Accommodatie: Fandee Guesthouse, 60.000 kip/nacht. Je kunt hier niet op voorhand reserveren!

 

backpacken in Thailand en Laos

Tad Lo

 

Dag 15:

 

Bij aankomst bij de Tad Fane waterval blijkt dat het Bolaven Plateau toch wel erg mooi is. Niet alleen de waterval zelf is indrukwekkend, maar overal waar je kijkt zie je prachtige jungle. Helaas is het niet makkelijk hier te komen en zitten we een beetje in tijdnood, dus meer dan er een half dagje er van genieten zit er niet in. Ook bezoeken we de Tad Yuang waterval die misschien nog wel mooier is dan de Tad Fane, omdat je hier dichterbij kunt komen. Tip: ga hier vroeg heen zodat je de waterval voor je zelf hebt!

 

Accommodatie: Tad Fane Resort, 250.000 kip. Super mooi gelegen!

 

backpacken in thailand en laos

 

Dag 16:

 

Tijd om terug te reizen naar Thailand. Van Pakse nemen we de bus naar Ubon Ratchathani en vanuit hier vliegen we met Nok Air naar Bangkok. Het is de eerste keer dat we met deze maatschappij vliegen en het bevalt ons echt super goed. In Bangkok nemen we een hotel vlak bij de internationale luchthaven, want vanuit hier reizen we door naar Koh Chang.

 

Vervoer: Luchthaven-Koh Chang, 600 baht.

 

Dag 17:

We hebben lang getwijfeld of we naar Koh Chang zouden reizen of een vlucht naar het zuiden zouden nemen. Uiteindelijk kozen we voor het eerste, maar eerlijk gezegd hadden we hier al snel spijt van. De busrit er naar toe duurt echt eindeloos en uiteindelijk komen we pas rond half 5 aan op de plek van bestemming. We trakteren onszelf met een heerlijk hotel met een super de luxe kamer én zwembad. Met het hotel is niks mis, maar waar wij ons dood aan ergeren is de massa Russen die we hier tegen komen. Wat een onbeschoft volk is dit! (sorry voor het handjevol mensen dat zich wel respectvol gedraagt!) We besluiten dat Koh Chang toch iets te druk voor ons is en gaan op zoek naar een ander eiland.

 

Vervoer: Boot Koh Chang-Koh Kood, 800 baht.

Accomodatie: Bhu Tarn Resort, 40 euro per nacht, last minute aanbieding via Booking.com.

 

Dag 18 t/m 20:

 

Ja hoor, ze bestaan nog…super mooie eilanden in Thailand die nog niet overspoelt worden door massa-toerisme. Wij vonden Koh Kood! Wat een heerlijke plek om onze reis af te sluiten. We luieren lekker op het prachtige strand bij ons hotel en huren een brommer om het eiland te ontdekken. Het is groter en veel groener dan verwacht, 70% van het eiland blijkt bedekt met regenwoud en ja, daar worden wij blij van :-) Na 3 dagen moeten we helaas weer afscheid nemen en reizen we weer terug naar Bangkok. De rit hier naar toe duurt nu nog langer dan op de heenweg, om 19.30u komen we eindelijk aan op Khao San Road.

 

Accommodatie: A Na Lay Resort, Koh Kood, 32,50 euro per nacht.

Vervoer: Koh Kood-Bangkok (boot-bus) 735 baht.

 

Koh Kood

Koh Kood

 

Dag 21 en 22:

 

Op zoek naar een super relaxed hotel in Bangkok om je reis af te sluiten of te beginnen? Check dan even het Chillax resort. Een super mooi hotel met luxe kamers, inclusief jacuzzi :-) Het ligt op loopafstand van Khao San Road en op het dakterras heb je een heerlijk zwembad. Wij vinden dat we het hebben verdient en de laatste nacht van onze reis brengen we door in dit hotel. Het is wel vrij prijzig (65 euro), maar voor één keer moet kunnen toch?

 

Accommodatie: Chillax resort, 70 euro per nacht.

 

 

Wat vind jij van de route? Is er iets dat jij anders zou doen of hebt gedaan? Ga je zelf nog naar Laos en/of  Thailand (of waar dan ook in zuidoost-Azië) en heb je hulp nodig met het plannen van jouw route, twijfel dan niet en stuur me een berichtje. Ik help je graag!

 

 

Op zoek naar meer reisinspiratie over Laos en/of Thailand? Misschien zijn deze artikelen iets voor jou:

 

Budget: wat kost 3 weken Laos en Thailand?

Accommodatie: Waar verbleven wij tijdens onze reis door Laos en Thailand?

De hoogtepunten van Laos

 

 

 

 

*Dit artikel bevat affiliate links, lees hierover meer in de disclaimer

You Might Also Like...

12 Comments

 • Reply
  Lotte - scratchingmymap
  22 december 2015 at 12:13

  Wat een heerlijke route lijkt mij! En prachtige foto’s, ik zou er zo willen inkruipen ;-)

  • Reply
   Sigrid
   22 december 2015 at 12:24

   Dank je Lotte :-)

 • Reply
  Simone
  22 december 2015 at 23:57

  Zo te zien hebben jullie ontzettend veel gezien en gedaan! Heel inspirerend! Koh Kood ziet er heel gaaf uit! En de watervallen en tempels. Ik zou er ook geen genoeg van krijgen! ♡ jammer van die grote trekking. Misschien volgende keer als je er weer bent. 4000 islands ziet er trouwens ook heel erg indrukwekkend uit!

  • Reply
   Sigrid
   25 december 2015 at 12:35

   Ja was echt balen, want op trekking gaan is echt wel één van de dingen die wij het liefste doen. Maar dat gaan we in mei/juni in Sumatra helemaal goed maken ;-) Ben al bezig met plannen!!

 • Reply
  Jacomijn - Safe and Healthy Travel
  24 december 2015 at 01:34

  Wat een heerlijke reis!!

  • Reply
   Sigrid
   25 december 2015 at 12:32

   Ja hé? Mag ik weer terug???

 • Reply
  Malou
  27 december 2015 at 19:38

  Echt een hele gave en originele route vind ik!!

  • Reply
   Sigrid
   28 december 2015 at 09:15

   Thanks Malou. Ik vond ook dat ik een gave route in mekaar had geknutseld ;-)

 • Reply
  ivonne
  7 januari 2016 at 23:19

  Dat was echt een lekkere vakantie zo te lezen! Ik had je foto’s van de Takhek Loop al op Instagram gezien, die zou ik nog weleens willen maken!

  • Reply
   Sigrid
   11 januari 2016 at 07:39

   Ja was echt heerlijk!! Mocht je de kans krijgen…echt doen!!

 • Reply
  Grace
  15 oktober 2017 at 21:14

  Wat een fijne route! Ik ben nu inspiratie aan het zoeken voor drie weken Thailand, maar nu wil ik ook naar Laos! Heb jij trouwens nog echte must-do’s voor mijn eerste bezoekje aan Thailand?

  • Reply
   Sigrid
   16 oktober 2017 at 11:28

   Hahaha er is zo veel moois in die regio ;-) Zowel Laos als Thailand zijn gaaf! In Thailand vind ik vooral het noorden heel mooi, maar natuurlijk ook de prachtige eilanden in het zuiden. Mijn favorieten zijn Koh Kood en Koh Jum, die zijn wat rustiger. Verder is Khao Sok national park echt een aanrader. Veel plezier met de voorbereiding. X Sigrid

Leave a Reply

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.