My Travel Secret ...

Backpacken in Maleisië: onze reisroute van 3 weken

by Sigrid
reisroute maleisie
Home » Maleisië » Backpacken in Maleisië: onze reisroute van 3 weken

Na 2 maanden backpacken door Thailand en Taiwan is het tijd voor iets anders en reizen we door naar Maleisië. Hier zijn we al eerder geweest, maar we hebben vooral veel tijd doorgebracht op Maleisisch Borneo.  Eigenlijk hebben we op Kuala Lumpur na, het Maleisisch schiereiland nog nooit eerder bezocht en daar moest dit keer eindelijk verandering in komen. In totaal hebben we ongeveer 3 weken te besteden, maar in die 3 weken willen we wel heel graag “even” terug naar Borneo. Benieuwd naar onze reisroute door Maleisië? Je leest het hier. 

Dag 1: aankomst in Kuala Lumpur – Malakka

We vliegen van van Chiang Mai naar Kuala Lumpur en nemen hier de bus naar de historische stad Malakka. In de eerste instantie twijfelen we nog of we niet nog een paar dagen in Kuala Lumpur moeten blijven, maar omdat we hier al enkele keren zijn geweest, besluiten we dat dit keer niet te doen. Helaas voor ons, zijn de eerste bussen van de luchthaven van Kuala Lumpur naar Malakka allemaal al volgeboekt en moeten we een paar uur wachten tot de eerst beschikbare bus. Achteraf gezien hadden we misschien beter op voorhand kunnen reserveren, maar ja daar hebben we op dat moment niks meer aan. 

Wat ons als eerste opvalt is dat de bussen in Maleisië echt super de luxe zijn. Ze zijn ontzettend ruim en de stoelen enorm comfortabel. De rit duurt ongeveer 2 uur en voor het donker arriveren we in Malakka. 

Tip: reserveer bussen in Maleisië via Easybook. Deze tip kregen wij van onze host in Malakka

Dag 2 en 3: Historisch Malakka

Malakka is een stad vol historie en is in 2008 uitgeroepen tot UNESCO World Heritage Site. Er zijn ook veel Nederlandse invloeden, daarom alleen al is voor ons Nederlanders een bezoek aan Malakka zeer de moeite waard. Het centrum van de stad heeft een hele fijne en gezellige sfeer, waar veel verschillende culturen elkaar ontmoeten. 

backpacken maleisie

De eerste dag verkennen we de stad voornamelijk te voet. We starten vroeg in de ochtend, om de drukte te ontlopen. Wanneer we bij het Nederlandse plein (Dutch square) arriveren, komen we helaas van een koude kermis thuis en stuiten we op busladingen vol Chinezen. Malakka is helaas niet alleen populair onder Nederlandse toeristen. Gelukkig kunnen we de mensenmassa prima vermijden, door net iets buiten het toeristisch gedeelte rond te wandelen. 

Maleisië combineren met een bezoek aan Borneo? Check dan ook de mooiste route voor Maleisisch Borneo inclusief hoogtepunten en tips

reisroute maleisie

Op dag twee stappen we op de fiets en fietsen we o.a naar de Melaka Straits Moskee, een moskee die op een kunstmatig aangelegd eiland voor de kust van Malakka ligt. Het is de belangrijkste moskee van de stad en zeker de moeite waard om een kijkje te gaan nemen. ‘s Avonds bezoeken we de Jonker Street Night Market. Deze markt vindt iedere vrijdag t/m zondag plaats en is een dikke aanrader wanneer je houdt van gezelligheid en street food. 

Hotel tip Malakka: Country homes

backpacken maleisie

Dag 4 t/m 8: Pangkor eiland

Van Malakka reizen we door naar Pangkor eiland. Eigenlijk willen we liever wat eilanden aan de oostkust van Maleisië bezoeken, waaronder Tioman island en de Perhentians, maar doordat we maar 2 weken op het Maleis schiereiland hebben, moeten we keuzes maken en kiezen we voor een bezoek aan Pangkor en Penang. We nemen vanuit Malakka eerst de bus naar Lumut en hier stappen we over op de boot naar Sungai Pinang Kecil, een klein dorp aan de oostkust van Pangkor. Omdat we laat arriveren besluiten we om hier de eerste nacht te overnachten en de volgende ochtend een brommer te huren om verder te reizen. 

maleisie backpacken

De oostkust van Pangkor is het authentieke gedeelte van het eiland. Hier zijn geen mooie stranden, maar vind je vooral traditionele vissersdorpen. Aan de westkust van het eiland zijn een aantal stranden. Wij boeken een kamer in de buurt van Nipah beach en Coral beach bij Nipah Guesthouse Pangkor. Dikke aanrader! Coral Beach ligt op een paar minuten lopen en staat bekend als het mooiste strand van Pangkor en een paradijsje is het zeker.

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen van Nipah Guesthouse

route maleisie
Coral Beach, Pangkor eiland

De dagen op Pangkor brengen we vooral door op Coral beach en op onze brommer. We crossen het hele eiland over, op zoek naar de mooiste plekken. Pangkor is prachtig en echt een eiland naar ons hart. Het is mooi, groen, rustig en authentiek. Je vindt er prachtige stranden en weelderige jungle. Het is in het weekend iets drukker met lokale toeristen, maar daarbuiten is het er heerlijk rustig. 

Backpacken Maleisië

Dag 9 en 10: de Cameron Highlands

Voordat we door reizen naar Penang besluiten we toch nog “even” de Cameron Highlands mee te pikken. Met de bus reizen is in Maleisië super makkelijk en efficiënt, dus deze omweg is een kleine moeite. We kijken vooral uit naar deze plek, omdat het een plek is die hoger is gelegen en dus een stuk koeler is. Malakka en Pangkor waren namelijk beide echt bloedheet, 35+ graden. Een beetje koelte is daarom meer dan welkom. 

We hebben ons voor de Cameron Highlands niet echt goed voorbereid en dit blijkt niet echt slim te zijn. We willen gaan hiken, waarbij we zo’n fantastisch mooi uitzicht hebben over de theevelden, maar hebben geen idee waar we naartoe moeten. We informeren bij het hotel en zij sturen ons eerst naar wandelroute 4 en de volgende dag adviseren ze ons om de mooiste route te lopen, nummer 10. 

maleisie reisroute
Hiken nabij de Cameron Highlands

Wandelroute 4 is een hele korte wandelroute die ons leidt naar een waterval. Zowel de route, als de waterval is echter totaal niet boeiend. Die kun je bij deze dus alvast overslaan. Route nummer 10 is een redelijk pittige wandelroute. De klim naar boven is vrij heftig, maar ik ga er van uit dat het beloond wordt met een fantastisch uitzicht. Helaas blijft dat uit. Er is een mooi uitzicht vanaf de top, maar zeker geen spectaculair. Ik vraag me af of ik na 2 maanden reizen al verwend ben met te veel mooie uitzichten? Maar dat blijkt zeker niet het geval te zijn. 

Omdat we nog steeds geen mooie theevelden hebben gezien, besluiten we om ‘s middags een brommer te huren en naar de beroemde Boh theevelden te rijden en ja, hoor hier vinden we de velden die ik in mijn gedachten had. 

Wij verbleven bij Fathers’s Guesthouse, één van de populairste hotels van de Cameron Highlands. Klik hier voor meer informatie.

backpacken Maleisie
Backpacken in Maleisië

Dag 11 t/m 16: Penang

We twijfelen of we vanuit de Cameron Highlands naar Langkawi of naar Penang zullen reizen. Helaas hebben we net niet genoeg tijd om beide plekken te bezoeken. Uiteindelijk kiezen we voor Penang. De eerste 2 nachten verblijven we in het noorden van het eiland in Tanjung Bunga en de rest van ons verblijf brengen we door in de hoofdstad van Penang, George Town. 

Vanuit Tanjung Bungah verkennen we het noorden van het eiland. We brengen o.a een bezoek aan de toeristische plaats Batu Ferringhi en Penang National Park. Van Batu Ferringhi zijn we totaal niet onder de indruk, maar van het nationale park des te meer. Penang National Park is met een oppervlakte van 2.563 hectare het kleinste nationale park van Maleisië. Je vindt hier naast een prachtige jungle ook de mooiste stranden van Penang. Om deze stranden te bezoeken kun je een boot huren, maar je kunt de meeste ook te voet bereiken. 

maleisie backpacken
Penang National Park

Helaas voor ons is het tijdens ons bezoek niet mogelijk om naar hét mooiste strand van het nationale park, Monkey beach, te lopen, daarom kiezen wij ervoor om eerst naar Turtle beach te hiken en hier een boot te nemen naar Monkey beach. Vervolgens bracht dezelfde boot ons weer terug naar de ingang van het park. 

Over George Town had ik voor ons bezoek al veel goeds gehoord en gelezen, maar nog was ik ontzettend onder de indruk van deze gave stad. Wat een plek! Ga jij naar Maleisië, dan mag een bezoek aan George Town echt niet ontbreken. George Town is net als Malakka een historische stad vol met sfeervolle straten, mooie gebouwen en heel veel lekker eten. Ik vond George Town alleen echt veel authentieker en levendiger. 

Hotel tip George Town: Noordin News. Dikke, dikke aanrader! Klik hier voor meer informatie.

reisroute maleisie
Street art in Penang

In George Town gaan we uiteraard op zoek naar de leukste street art. De stad hangt er echt vol mee en aan 1 dag hebben wij niet genoeg tijd. Verder struinen we de straten van de binnenstad af, op zoek naar hippe eet-en drinkplekken en de leukste wijken van de stad. We twijfelen of we Penang Hill moeten bezoeken, maar besluiten het niet te doen. Wel bezoeken we de grootste boeddhistische tempel van Maleisië, de Kek Lok Si tempel. Deze ligt op een heuvel en heeft een mooi uitzicht over Penang. 

backpacken maleisie

Dag 15: Van Penang naar Maleisisch Borneo

Van Penang vliegen we door naar Kuching, de hoofdstad van de deelstaat Sarawak in Maleisisch Borneo. Ik ben hier een aantal jaren geleden al geweest en vond het toen al zo’n leuke plek, dat we nu besluiten om samen terug te gaan. 

Dag 16 en 17: Bako National Park

Bako National Park is voor ons dé reden om Sarawak te bezoeken. Dit nationale park is één van de leukste nationale parken die ik ooit heb bezocht en ik kan niet wachten om het aan mijn vriend te laten zien. We besluiten om 1 nacht in het park te overnachten, om zo het beste uit onze bezoek te halen. De voornaamste reden hiervoor is dat de kans dan het grootst is om neusapen in het wild te zien. 

reisroute maleisie
Bako National Park

Bako National Park is een top plek om te gaan hiken. De paden zijn goed afgewerkt en je hebt niet perse een gids nodig. Wel merken we dat hiken door de hitte en hoge luchtvochtigheid erg zwaar is. We besluiten daarom om vooral korte wandelingen te maken. 

Lees ook: Tips voor een bezoek aan Bako National Park, Maleisië

Maleisie reisroute
Bako National Park

Op dag 1 spotten we al heel veel neusapen. De meeste in de verte, maar dat maakt niet uit. Ook zien we veel silverleaf monkeys en makaken. Verder zien we verschillende flying lemurs, bearded pigs, vogels en hagedissen. De nightwalk slaan we over, maar wil jij slangen, spinnen, insecten en kikkers zien, dan mag je de nightwalk niet overslaan. 

Bako National Park

Dag 18 en 19: Kuching

We vinden Kuching een hele relaxte stad en daarom besluiten we om 2 dagen hier te blijven. De stad heeft qua sfeer wel iets weg van Malakka en George Town en dat bevalt ons goed. Naast slenteren door de stad en heel veel lekker eten, maken we ook een uitstapje naar het Semenggoh Wildlife Centre. Dit is een park waar semi-wilde orang-oetans leven en waar de kans groot is om oog in oog te staan met deze prachtige dieren. 

Hotel tip Kuching: The Marian Boutique Hotel (mét zwembad!). Klik hier voor meer informatie.

Kuching
Kuching

Dag 20 t/m 23: Santubong schiereiland

De laatste dagen van onze reis door Maleisië brengen we door in Sarawak op het Santubong schiereiland. We willen deze reis een beetje relaxed eindigen en dat lijkt hier prima te kunnen. Het Santubong schiereiland is vooral bekend om het Damai strand. Dit is een mooi strand met in de buurt verschillende luxe resorts. Ook ligt hier het bekende Sarawak Cultural Village. 

Lees ook: Tips voor een bezoek aan Kuching, Sarawak

Wij verblijven net iets buiten de Damai regio. De eerste 2 nachten in een super schattige, maar hele kleine bungalow bij The Culvert en de laatste 2 nachten laten we ons op en top verwennen bij Cove 55. Veel meer dan optimaal genieten doen we niet. Wel doen we nog een kleine poging om de Santubong berg te beklimmen, maar na 1 uur afzien staken we deze missie vanwege de hitte. We zijn te moe en willen niets liever dan de laatste dagen heerlijk relaxen bij het zwembad. Een beter einde van onze reis door Maleisië kunnen we niet wensen. 

Klik hier voor meer informatie en actuele prijzen van Cove 55

Helaas hebben we geen tijd meer op door te reizen naar Sabah en hier een boottocht te maken over de Kinabatangan rivier of Danum Valley te bezoeken. Op deze plekken kun je namelijk orang-oetans in het wild spotten en dat is iets wat Borneo (naast Sumatra) zo uniek maakt. Ga jij op reis naar Maleisië en wil je graag orang-oetans in het wild spotten, sla Sabah dan zeker niet over. 

backpacken maleisie
Backpacken maleisie

Klik hier voor een overzicht van alle artikelen over Maleisië

maleisie travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights