My Travel Secret ...

Backpacken in Laos: de Ultieme reisroute en tips voor 3-4 weken

by Sigrid
Home » Laos » Backpacken in Laos: de Ultieme reisroute en tips voor 3-4 weken

Heb jij plannen om te gaan backpacken door zuidoost-Azië? Sla Laos dan zeker niet over! Laos heeft misschien niet de mooie tropische stranden van Thailand, de prachtige rijstvelden van Vietnam en de fantastische tempels van Cambodja. Toch is Laos één van mijn favorieten landen in zuidoost-Azië om te gaan backpacken. Waarom? Het is een prachtig land en door Laos backpacken is echt heerlijk! De natuur, de mensen en het feit dat je hier nog rond kunt reizen zonder helemaal overlopen te worden door andere backpackers. Vandaag geef ik je mijn tips voor het plannen van jouw reisroute Laos.

Backpacken Laos
Thakhek Loop, Laos

Wanneer je Laos op de kaart bekijkt, lijkt het helemaal niet zo groot vergeleken met buurlanden Thailand en Vietnam. Toch kost door Laos reizen erg veel tijd, omdat de wegen vaak erg slecht zijn en reizen met het openbaar vervoer niet altijd even snel gaat. Zelf ben ik 2 keer gaan backpacken in Laos: De eerste keer 2 weken door noord Laos en een paar jaar later 2 weken door zuid Laos. Als je het mij vraagt is minstens 3-4 weken ideaal wanneer je gaat backpacken in Laos. Het ligt er natuurlijk wel een beetje aan, wat voor type reiziger je bent en wat je allemaal wilt zien en/of doen.

De meeste backpackers komen Laos binnen over land via het noorden van Thailand of via Cambodja. Over land reizen kost tijd, maar is vaak een stuk goedkoper dan vliegen. Daarbij is bovendien onderweg genoeg moois te zien, dus is het zeker de moeite waard. Heb je de tijd niet en wil je het meeste uit jouw reis door Laos halen, dan raad ik aan Skyscanner te checken voor de goedkoopste vluchten vanuit bijvoorbeeld Thailand of Maleisië. hier vliegt o.a de low-budget vluchtmaatschappij Air Asia (de Aziatische variant van Ryanair) naar o.a de hoofdstad Vientiane of Luang Prabang. Voor vluchten vanuit Cambodja of Vietnam ben je beduidend meer kwijt, omdat er vanuit hier (nog) geen low-budget vluchtmaatschappij naar Laos vliegt.

* De Laos route die ik hier ga beschrijven, is de route van noord naar zuid Laos, maar je kunt hem natuurlijk ook in tegengestelde richting doen. De reistijden kunnen afwijken, maar zijn voornamelijk gebaseerd op mijn eigen ervaring.

Van Thailand naar Laos

Reis van Chiang Rai (of Chiang Mai) naar de grensovergang bij Chiang Khong-Huay Xai. Je steekt hier de Mekong rivier over, meld je bij het immigratiekantoor en regelt een visa on arrival. Een visum kost 35 dollar en houdt er rekening mee dat je paspoort nog minimaal 6 maanden geldig moet zijn. Je kunt sinds 2019 ook op voorhand al een e-visum aanvragen

Huay Xai stelt niet zo veel voor en de meeste backpackers reizen na 1 overnachting weer snel verder. Je hebt nu 2 opties: Je gaat met de slowboat richting Luang Prabang of je reist per (nacht)bus richting het noorden en gaat via Luang Namtha naar Luang Prabang.

Wat je ook kunt doen, is om vanuit Huay Xai eerst deel te nemen aan de Gibbon Experience, voordat je weer verder reist. Dit is een 2 of 3 daagse tocht door de jungle van het Bokeo natuurreservaat, waarbij je gaat ziplijnen en in boomhutten slaapt. Het is zeker niet goedkoop, maar absoluut de moeite waard. Na vele reizen door zuidoost-Azië is dit nog steeds één van mijn hoogtepunten. In dit artikel lees je over onze ervaring. Van te voren reserveren is aan te raden!

Met de slowboat of de bus richting Luang Prabang?

De meest gekozen optie om van Huay Xai naar Luang Prabang te reizen is absoluut met de slow-boat. Een reden om het niet te doen, is de duur van de tocht, namelijk 2 volle dagen of als je nu eenmaal liever per bus dan per boot reist. Ik koos voor het laatste en besloot een extra stop te maken in Luang Namtha. De stad stelde niet zo veel voor, maar de omgeving was echt prachtig. Je kunt er geweldige jungle tochten maken en het is niet zo heel erg toeristisch.

Wil je in één ruk door van Huay Xai naar Luang Prabang, dan rijden er 2 bussen: één overdag en één s’nachts. De rit duurt minstens 12 uur en gaat voor een groot gedeelte door de bergen. Een pilletje tegen reisziekte is zeker geen overbodige luxe. Over de slowboat lees je hele wisselende verhalen. De één is helemaal lyrisch, de ander vind het een drama.

Huay Xai- Luang Prabang per boot: duur 2 dagen

Huay Xai- Luang Prabang per bus: duur minimaal 12 uur

Huay Xai- Luang Namtha: 3.5-4 uur

Aanrader: Nong Khiaw en Muang Ngoi Neua

Nong Khiaw en Muang Ngoi Neua zijn 2 dorpen die wij helaas over hebben moeten slaan tijdens onze reis door Laos. Deze 2 dorpen liggen ongeveer 4 á 5 uur ten noorden van Luang Prabang en zijn volgens vele backpackers één van de hoogtepunten van hun Laos vakantie. Reis je vanuit Luang Prabang, dan kun je hier gewoon met de bus toe (of eventueel bus + boot). Kom je vanuit Luang Namtha, dan dan moet je even overstappen in Oudomxai.

Nong Khiaw- Luang Prabang: 4-5 uur (bus)

Nong Khiaw-Luang Namtha: 5-6 uur inclusief overstap in Oudomxai

reisroute Laos
Kayakken op de Nam Ou rivier

Sfeervol Luang Prabang

Luang Prabang is één van de leukste en meest sfeervolle steden in zuidoost-Azië. Ik raad daarom aan om hier zeker een paar dagen te blijven zodat je de leukste bezienswaardigheden van Luang Prabang kunt bezoeken. Bezoek de avondmarkt, verken de stad per fiets en maak leuke uitstapjes in de omgeving (Kuang Si waterval!). Eén van de toeristische trekpleisters is het ochtend ritueel waarbij de monniken hun aalmoezen ophalen. Zelf ben ik hier helemaal geen fan van, want ik vond het iets te veel aapjes kijken, maar heb je zoiets nog nooit gezien, dan is het zeker een aanrader.

Luang Prabang- Vang Vieng: 5-6 uur

Luang Prabang- Vientiane: 9-10uur

Luang Prabang- Luang Namtha: 8-10uur

reisroute Laos
Luang Prabang

De prachtige omgeving van Vang Vieng

Vang Vieng is een logische stop in jouw route Laos is wanneer je van Luang Prabang naar het zuiden reist. Vang Vieng staat al jaren bekend als dé plek om te feesten in Laos. Tuben, mushroom shakes, backpackers die half-naakt over straat rennen, alles leek te kunnen toen wij enkele jaren geleden gingen backpacken in Laos. Hoe de situatie tegenwoordig is, durf ik niet te zeggen, maar wat ik wel weet, is dat Vang Vieng ondanks dit, toch een stop waard is, want de omgeving hier is echt schitterend. Mijn advies: zoek net buiten het centrum een leuke plek om te verblijven.

Vang Vieng- Luang Prabang: 7-8 uur

Vang Vieng- Vientiane: 4-5 uur

Vang Vieng- Thakhek: 9-10 uur (nachtbus)

Vang Vieng- Pakse: 14-16 uur (nachtbus)

rondreizen laos
Vang Vieng

Hoofdstad Vientiane

Meningen verschillen natuurlijk, maar zelf vind ik Vientiane niet echt de moeite waard om te verblijven. Misschien hooguit om je reis richting het zuiden te doorbreken, maar geloof me, Vientiane is geen topper. Beland je om één of andere reden toch hier en wil je iets meer van de stad zien, bezoek dan het Boeddha Park, eventueel wat tempels of de lokale markt.

Vientiane- Luang Prabang: 9-10 uur

Vientiane-Vang Vieng: 4-5 uur

Vientiane-Thakhek: 5-6 uur

Vientiane-Pakse: 10-12 uur (nachtbus)

Rijdt 450 kilometer door de binnenlanden van Laos

Vanuit Vang Vieng of Ventiane kun je de (nacht)bus naar Thakhek nemen. Thakhek zelf stelt niet heel veel voor, maar hier ik één van de gaafste dingen gedaan tijdens onze Laos vakantie: de Thakhek Loop, een brommer rit van zo’n 450 kilometer door de binnenlanden van Laos. Echt een aanrader! En ook al heb je nooit brommer gereden, je hebt het tijdens deze tocht binnen no-time onder de knie. Alleen als het heel veel geregend heeft zou ik het afraden, want ondanks dat de wegen prima begaanbaar zijn, kan het als het nat is best wel gevaarlijk zijn. Trek voor deze rit minimaal 3 of 4 dagen uit.

route laos
Thakhek Loop

maak te gekke uitstapjes vanuit Pakse

Dat de meeste steden in Laos geen dikke aanraders zijn, mag duidelijk zijn. Met Pakse is het niet anders. Toch is een stop in Pakse een aanrader, omdat je vanuit hier heel makkelijk het Bolaven Plateau kunt verkennen. Het Bolaven Plateau is een hoogvlakte met een schitterende natuur en spectaculaire watervallen. Ook hier heb je een route die je op de brommer kunt verkennen, de Bolaven Loop. Er is één ronde die je al in 2 dagen kunt rijden en een grotere ronde waarbij je minimaal 3 dagen onderweg bent. Mijn absolute favoriet was het dorpje Tat Lo.

Een ander uitstapje dat vanuit Pakse een aanrader is, is een bezoek aan Wat Phou in Champasak. What Phou is een tempelcomplex uit de 9e eeuw en was korte tijd de hoofdstad van het Khmer rijk. Het staat op de Unesco werelderfgoedlijst en is één van de belangrijkste tempelcomplexen van Laos. Absoluut een aanrader dus! Wij besloten om in Champassak te overnachten, omdat het door de Rough Guide (tegenhanger van de Lonely Planet) uitgeroepen was als het hoogtepunt van zuid-Laos. Wij hadden een andere ervaring en vonden Champassak, buiten Wat Phou om, weinig boeiend.

Pakse- Champassak: 1 uur

Pakse- Nakasang (voor 4000 eilanden): 2-3 uur (minibus)

Pakse- Thakhek: 6-8 uur

Laos Vakantie
Bolaven Plateau en Wat Phou

Chillen op de 4000 eilanden

Wie denkt dat Laos helemaal geen plek heeft waar je gewoon even lekker kunt ordinair kunt relaxen, heeft het helemaal mis. Helemaal in het zuiden, tegen de grens met Cambodja, vind je namelijk Si Phan Don of te wel de 4000 eilanden. Dit is echt dé ultieme chill plek van Laos. Deze eilanden bevinden zich in de Mekong rivier en het is hier echt prachtig. De meeste backpackers verblijven op de eilanden Don Det en Don Khon, die door een brug met elkaar zijn verbonden. Don Det is een beetje het backpackers eiland, Don Khon ga je naar toe wanneer je op zoek bent naar rust. Naast chillen en een beetje dobberen in de rivier, is het ontzettend leuk om een fiets te huren (ongeveer 1 euro per dag) en zo de eilanden te verkennen.

Tip: zorg dat je op de 4000 eilanden genoeg cash bij hebt, je kunt hier namelijk niet pinnen. Wel is er in het dorp waar je de boot neemt naar de eilanden toe een pinautomaat, maar deze accepteert niet altijd een Maestro kaart.

Laos route
4000 eilanden Laos

Van Laos naar Cambodja

Vanuit de 4000 eilanden is het heel makkelijk doorreizen naar Cambodja. Overal worden bustickets naar bijvoorbeeld Siem Reap, Kratie of Phnom Penh aangeboden. Wil je kosten besparen, dan is het mogelijk alles op eigen houtje te regelen, maar dit kost tijd en stress, daarom kies ik zelf meestal voor de makkelijke weg. Vraag rond en ding eventueel af op de prijs.

Van Laos naar Thailand

Om over land naar Thailand te reizen, moet je terug naar Pakse en hier een busticket naar Ubon Ratchathani kopen. Deze rit duurt ongeveer 3 uur. Je kunt ook vanuit Pakse vliegen, maar dit is relatief duur. Daarom raad ik aan de bus naar Ubon Ratchathani nemen en vanuit hier een low budget ticket naar bijvoorbeeld Bangkok boeken.

Laos rondreizen

Op zoek naar meer tips en inspiratie voor jouw reis naar Laos? Check dan ook:

Klik hier voor een overzicht van alle Laos artikelen

Laos travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer

Voor meer reisinspiratie, check ook:

8 comments

Linda | travellersoftheworld 14 mei 2017 - 14:18

Laos lijkt me eigenlijk het mooiste land van zuid-oost Azië en jouw foto’s laten zien waarom! deze route klinkt geweldig, ik ga hem zeker onthouden als wij ooit gaan. Die loop lijkt me heel leuk, alleen op een brommer rijden zonder het juiste rijbewijs lijkt me nog steeds geen goed idee, ivm de verzekering. Brommers daar zijn motoren en geen scooters. Helaas… Want het ziet er zo mooi uit!

Aniek 2 maart 2018 - 10:16

Thanks voor je verhaal! Leuk om te lezen en een mooie inspiratie nu ik zelf ook in Laos ben. Een kleine aanvulling, Luang Prabang naar Vang Vieng is tegenwoordig nog (maar) een ritje van 5 uur! :)

Sigrid 7 maart 2018 - 22:06

Handig!! Thanks Aniek :-)

Denise 13 juni 2018 - 21:58

Ja, Laos is onwijs mooi! Het is ook 1 van mijn favorieten. Ik was zelf 16 jaar geleden in Muang Ngoi… Een jaar daarna schreef ik mijn eerste online artikel erover (met een heel andere titel, want totaal geen verstand van SEO; sterker nog, dat bestond nog niet eens want we Googelden nog niet eens ;-)), net in de tijd dat de eerste blogs opkwamen. (Zo, nu voel ik me heel oud, ha ha.)

Caro 14 juni 2018 - 07:54

Woow, staat op mijn lijstje om nog eens te doen, … nu er kindjes zijn is het minder evident om ZO Azie te bezoeken met de rugzak

Sigrid 14 juni 2018 - 19:14

Laos is echt zo ontzettend mooi!! Mss dadelijk als de kinderen iets ouder zijn ;-)

Dominique | dominiquetravels.com 30 juni 2019 - 08:12

Ik zou graag nog eens een zuiden van Laos willen bezoeken. Ik heb jaren geleden de echte backpack trail bewandelt (lees: feesten in Luang Prabang & Vang Vieng), maar ben nu toch wel benieuwd naar de natuur en het land zelf!

Mijn reisroute door Thailand en Laos | MirreOpReis 26 juni 2021 - 10:33

[…] Wil je nog meer van Laos zien? Bekijk dan Sigrid’s reis van 3 à 4 weken backpacken in Laos. […]

Comments are closed.

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights