My Travel Secret ...
Menu
Azië / India

Backpacken in India: wat je moet weten voor vertrek

Home » India » Backpacken in India: wat je moet weten voor vertrek

Er is in Azië geen fascinerender land om te gaan backpacken dan India. Dit land is zo ontzettend divers en heeft jou als reiziger zo ontzettend veel moois te bieden. Zelf ging ik 2x backpacken in India en het is zeker waar wat ze zeggen “India, you love it or hate it!” Ik sprak mensen die het echt het meest verschrikkelijke land ooit vonden, maar nog veel meer mensen (waaronder ik) vinden India één van de meest bijzondere plekken ter wereld. India grijpt je en laat je niet meer los. Vandaag geef ik je (praktische) tips die handig zijn om te weten voor je gaat backpacken in india.

Op zoek naar een (goedkope) vlucht naar India

De vluchten van Nederland naar India zijn over het algemeen heel erg betaalbaar. Zelf vloog ik 2x voor minder dan 400 euro op en naar Mumbai (waarvan 1x terug vanuit Delhi) Mijn favoriete websites om te zoeken naar goedkope vliegtickets zijn Momondo en Skyscanner,  Zoek op maand en op land en je krijgt een overzicht van de goedkoopste datums, naar een bepaalde stad. Je kunt er bijvoorbeeld ook voor kiezen om heen op Delhi te vliegen en terug vanuit Mumbai of Bangalore. Zo hoef je niet weer helemaal terug naar Delhi. India heeft meerdere internationale luchthavens, waarvan Delhi en Mumbai de grootste en bekendste zijn.

Backpacken in India

Het plannen van jouw reis door India

Het plannen van een reis door India is wel een dingetje. Het land is gigantisch groot en er zijn zo ontzettend veel leuke dingen om te zien en te doen, je zult dus keuzes moeten maken. Maak een lijst met plekken waar je absoluut heen wilt en ga dan bekijken wat haalbaar is in de tijd die je hebt. Ben realistisch! In 3 weken kun je zeker niet het hele land van noord tot zuid zien, dus concentreer je op een regio. Je kunt natuurlijk ook af en toe een binnenlandse vlucht of nachttrein/bus nemen, maar pas op dat het reizen van plaats naar plaats niet te veel wordt, want reizen met het openbaar vervoer in India kan namelijk behoorlijk vermoeiend zijn. Heb je een paar maanden de tijd, dan kun je al een stuk meer zien, maar zeker nog niet alles.

Gezondheid en vaccinaties India

Geen land waar een goede hygiëne zo belangrijk is als in India, want ja India is één van de meest vieze landen waar ik ooit ben geweest. Toch vond ik het minder erg dan ik op voorhand had gedacht en waren het vooral de steden waar ik echt vieze dingen zag. Zorg voor hygiënische doekjes en desinfecterende handgel, ze zijn in India onmisbaar. Drink uiteraard niet uit de kraan en controleer goed of flessen bronwater goed zijn verzegeld, want hiermee wordt nogal eens geknoeid. Zorg ook dat je genoeg drinkt, want voor je het weet ben je uitgedroogd en neem voor de zekerheid zakjes ORS mee uit Nederland. Let natuurlijk ook op wat je eet, want niemand zit te wachten op een Delhi belly. Doe alleen niet te hysterisch over het lokale eten, want niks lekkerder dan de Indiase keuken.

Wat betreft vaccinaties en malaria preventie, verwijs ik je naar de website van de GGD. Het is aan te raden om je zeker een paar weken voor vertrek te verdiepen in de aanbevolen vaccinaties. Mocht je er nog één nodig hebben, dan heb je in ieder geval nog tijd om deze te halen en een goede bescherming bij aankomst in India te hebben. Malaria pillen slikken daar zijn de meningen nogal over verdeeld. Laat je goed informeren en neem daarna een besluit wat jij wilt. Zelf slik ik ze eigenlijk nooit, maar neem ik wel een noodpakketje mee. Wel zorg ik natuurlijk voor goede muggenwerende maatregelen. Hierover lees je ook alles op de website van de GGD.

Backpacken India

Visum India

Iedereen die gaat backpacken in India, moet voor zijn of haar vertrek een visum regelen, ongeacht of je gewoon op reis gaat of dat je voor je werk naar India reist. In het verleden was dit nogal een gedoe, omdat je hiervoor speciaal (2 keer!) op en neer naar de ambassade in den Haag moest, maar gelukkig kun je tegenwoordig ook online een e-visum voor India aanvragen. Mijn ervaring is dat het aanvragen van dit e-visum best ingewikkeld kan zijn en dat je dit zeker niet zomaar even tussendoor doet. Er zullen o.a vragen gesteld worden over wie je ouders zijn, waar je werkt, welke landen je de afgelopen 10 jaar hebt bezocht en wat je exacte reisplannen binnen India zijn. Lees alles goed door en om problemen te voorkomen, vul alles zo perfect mogelijk in. Ieder klein foutje kan een reden zijn om een visum af te keuren.

Er zijn een paar dingen om voor het aanvragen goed rekening mee te houden:

 • Het e-visum voor India is maximaal 60 dagen geldig is en je kunt het 4 tot 120 dagen voor aankomst online aanvragen.
 • Je paspoort moet bij aankomst minimaal nog 6 maanden geldig zijn en er moeten minstens nog 2 lege pagina’s zijn.
 • Het e-visum is niet geldig wanneer je het land binnenkomt over land.
 • Je kan maximaal 2 e-visums per jaar aanvragen.

Ben je klaar voor de aanvraag? Dan zijn er een paar dingen die je bij de hand moet hebben:

 • Je paspoort en een scan hiervan. Deze scan moet je uploaden tijdens de aanvraag.
 • Een pasfoto. Ook deze moet je uploaden tijdens de aanvraag.
 • Je vluchtgegevens (inclusief retour datum). Je kunt dus geen visum aanvragen wanneer je nog geen ticket hebt geboekt.

Ik snap dat dit allemaal best overweldigend kan zijn, maar geen paniek! Op de website van E-visums.nl lees je alle actuele informatie over het aanvragen van een visum voor India na en vraag je het visum makkelijk aan. Zij dubbel checken de aanvraag en binnen 72 uur het jij je visum terug.

Backpacken in India
Op tijgersafari in India

Aankomst in India

Zodra je aankomt in India moet je eerst door de immigratie. Je visum wordt gecontroleerd en in orde gemaakt. Dit kan enige tijd in beslag nemen. Natuurlijk word je bij aankomst in de aankomsthal overspoelt door taxichauffeurs die jou allemaal naar het hotel willen brengen. De meeste luchthavens in India hebben een taxiservice waarbij de prijzen van een taxirit vast staan. Je moet alleen net even weten waar je deze service vind, dus informeer even goed bij de informatiebalie van de luchthaven.

Laat je niet gek maken wanneer een taxi chauffeur ineens beweert dat jouw hotel gesloten/afgebrand is en dat hij jou naar een andere plek brengt. Dit is een veel voorkomende scam. Zorg dat je het telefoonnummer van het hotel bij de hand hebt, zodat de chauffeur het hotel kan bellen, wanneer hij geen idee heeft waar het ligt. Dit komt namelijk ontzettend vaak voor. Ook is het handig om voor vertrek naar India, even de Maps.Me app te downloaden. Dit is een offline app die ook routes kan plannen. Zo kun jij de chauffeur laten zien waar hij naar toe moet. Altijd handig ;-)

Backpacken india
Jaipur

Reizen met het openbaar vervoer India

Wanneer je gaat backpacken in India, ga je reizen met het openbaar vervoer. Dit is in India prima te doen, want (nacht) bussen en treinen zijn er genoeg en zelf heb ik hier goede ervaringen mee. Het is super goedkoop en over het algemeen vond ik de kwaliteit van de bussen en treinen echt prima te doen. Wel moet ik zeggen dat wij tijdens onze reizen best wel geluk hebben gehad qua vertraging met de trein. Ik heb mensen gesproken die echt (midden in de nacht) uren door moesten brengen op een station, omdat hun trein vertraging had. Zelf hebben wij 1x een paar uur vertraging gehad door mist, meer niet. Een paar tips voor het reizen met bus en trein:

 • Nachtbussen en treinen zijn een prima optie op tijd en geld te besparen.
 • Mijn voorkeur gaat uit naar de nachttrein boven bus, omdat je hier rustiger in ligt en dus beter slaapt.
 • Zorg dat je voor vertrek een account aanmaakt op de website van de Indiase spoorwegen en Cleartrip. Zodat je onderweg heel erg makkelijk online je treintickets kunt boeken via de Cleartrip app.
 • Ik vond het zelf een veiliger gevoel om mijn grote backpack door middel van een (fietsen)slot in de buurt van mijn stoel/bed vast te ketenen. Mijn kleine backpack hield ik altijd bij me en waardevolle spullen droeg ik op mijn lijf. Better safe than sorry ;-)
 • Tijdens onze reizen hebben wij altijd de “sleeper class” voor de trein geboekt. Dit beviel prima tot de laatste keer richting Agra. Als ik nu nogmaals zou moeten boeken zou ik wel 2x nadenken. Hier worden de verschillende coupé klassen voor de trein uitgelegd.
 • Om lange afstanden af te leggen zou ik aanraden om ook even te checken of je niet beter kunt vliegen. Vaak kosten vluchten maar een paar tientjes en bespaar je jezelf een hoop tijd.
 • Zorg altijd dat je een jas of trui bij de hand hebt in het geval de airco op standje vrieskou staat.
 • Dubbel check bij het boeken van bussen naar onbekendere bestemmingen altijd goed of ze je hebben begrepen! Wij boekten een ticket voor de nachtbus naar Chandrapur en dat ging niet helemaal goed. Indiase mensen knikken vaak ja wanneer ze nee bedoelen ;-)
De website Rome2Rio is een super handige site om te checken hoe je het beste van A naar B kunt reizen en hoe lang je erover doet. 
Backpacken India
Reizen met het openbaar vervoer

De leukste accommodaties in India

In India kun je supergoedkoop overnachten en is er een groot aanbod in hostels, hotels of guesthouses. De kwaliteit is wel heel erg wisselend en daarom check ik altijd reviews op TripAdvisor en Booking.com om ervaringen van andere reizigers te checken. Vooraf reserveren is over het algemeen niet nodig, tenzij je natuurlijk graag in een super populair ho(s)tel wilt verblijven, dan is het zeker wel aan te raden. Zelf boek ik eigenlijk altijd de eerste nacht na aankomst in een nieuw land. Het is gewoon makkelijk om vanuit de airport te weten waar je naar toe moet. Verder is het natuurlijk ook heel makkelijk om (last-minute) online op websites als Booking.com  of Airbnb een kamer of bed te boeken.

Backpacken in India

Veiligheid India

Zelf heb ik me in India nooit echt onveilig gevoeld, maar ik vind het moeilijk antwoord te geven op de vraag “Raad jij een vrouw alleen aan om te gaan backpacken in India?”. Het hangt een beetje af van de persoon en in welke regio je wilt gaan backpacken. In India heb ik wel veel te maken gehad met starende mannen, met name in steden en op drukke plekken zoals een treinstation. Klinkt misschien heel onschuldig, maar het gebeurde op een manier waarbij ik me ontzettend ongemakkelijk voelde. Mijn vriend en ik maakten er achteraf veel grapjes over, omdat ik een keer in de trein het gevoel had dat ik letterlijk in een hok vol met starende apen zat, maar op dat moment was het verre van grappig. Ik raad ook aan om je als vrouw, zeker wanneer je onderweg bent, beschaafd te kleden en niet te veel bloot te laten zien.

Verder is reizen door India een kwestie van je gezonde verstand gebruiken. Vertrouw niet zomaar iedere local en luister naar je gevoel. Er zijn veel mensen die iets van je willen, maar er zijn er nog meer die oprecht interesse hebben in wie je bent en wat je doet. Ik vond de mensen in het zuiden wel echt veel relaxter, dan de mensen in het toeristische Agra en Jaipur. Hier had ik echt het gevoel dat iedereen iets van je wilde.

Lees ook: How to do solo female travel in India like a boss.

Armoede India

Waar ik zelf in India ontzettend veel moeite mee had, is het gigantische verschil tussen arm en rijk. Iets waar jij tijdens jouw reis door India ook zeker mee te maken gaat krijgen. Mensen uit de laagste kasten worden echt letterlijk als stront behandelt en het blijft ontzettend moeilijk om dit aan te zien. Ik kan ook amper begrijpen dat een religie als het Hindoeïsme, dat bekend staat om haar verdraagzaamheid, toestaat dat er zo’n ontzettende ongelijkheid is, maar het is juist het Hindoeïsme waaruit dit systeem is ontstaan. Bizar! Hoe moeilijk ook, probeer het je niet teveel aan te trekken. Ik weet dat het vaak niet aanbevolen wordt om bedelaars geld te geven, maar soms is de situatie zo erg dat ik het niet kan weigeren. Ook geef ik ze eten wanneer dat mogelijk is, want zeg nou zelf…het is toch een kleine moeite wanneer jij veel te veel krijgt, dit te delen met iemand die het veel harder nodig heeft?

Tip: Geld (of spullen) geven aan kinderen doe ik trouwens nooit! Lees in dit artikel waarom niet.
backpacken India
Taj Mahal India

Geldzaken in India

In India betaal je met de Indiase Rupee. De wisselkoers is nogal veranderlijk, dus check deze goed voor vertrek. Ook raad ik aan om wat extra cash geld in euro’s mee te nemen. Gelukkig ligt de geldcrisis van 2016 alweer ver achter ons, maar je weet nooit wanneer er weer zoiets geks gebeurd. Het is ook altijd handig om naast je bankpas een creditcard mee te nemen. Soms kun je namelijk niet pinnen met je bankpas, maar wel met creditcard. Vergeet verder niet om voor vertrek je bankpas op werelddekking te zetten.

Wereldstekker of niet?

Een wereldstekker is in India niet nodig, want onze stekkers passen prima. Wel vind ik het zelf handig om altijd een goede reisoplader bij de hand te hebben, omdat in India nogal eens de stroom uitvalt.

Als laatste moet je echt even deze You Tube video kijken. Dit voorkomt een hoop miscommunicatie tijdens jouw reis ;-)


Check hier alle artikelen over India

India Travel Guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer