My Travel Secret ...

Backpacken in Azië #1: essentiële tips voor de voorbereiding

by Sigrid
backpacken in azie voorbereiding
Home » Azië » Backpacken in Azië #1: essentiële tips voor de voorbereiding

Het is inmiddels al weer een paar weken geleden, dat wij terug zijn gekomen van een backpack reis door (zuidoost-)Azië. Dit keer reisden we in 4 maanden tijd door 4 geweldig mooie landen: Thailand, Taiwan, Maleisië en Indonesië. Tijdens deze reis kreeg ik best wel wat vragen van lezers/volgers over de voorbereiding van zo’n reis. De meeste mensen waren erg nieuwsgierig hoe we deze reis financierden en of we onderweg ook nog (online) werkten, maar ook kreeg ik veel vragen over wat je tijdens zo’n reis mee moet nemen.

Eerlijk gezegd maak ik me nooit zo druk over wat ik allemaal mee moet nemen tijdens een backpack reis van een paar maanden door (zuidoost) Azië. Mijn ervaring is dat eigenlijk alles wel ter plekke te koop is. Natuurlijk zijn er altijd dingen die handig zijn om mee te nemen uit Nederland, maar ik heb zelden meegemaakt dat ik iets ter plekke niet kon kopen. Zorg gewoon dat je een bankpas en creditcard hebt en een goedgevulde bankrekening, dan komt het uiteindelijk altijd wel goed.

Dingen die ik wel belangrijk vind om me voor een reis in te verdiepen, zijn praktische dingen zoals de visumeisen van een land en het reizigersadvies met betrekking tot de gezondheid. Zeker sinds Covid19 is dit ontzettend belangrijk. Dit zijn dingen die gewoon goed geregeld moeten zijn voordat  je vertrekt. Al mijn essentiële tips met betrekking tot de voorbereiding van een backpack reis door Azië heb ik voor je op een rij gezet.

backpacken in azie voorbereiding

Heb je een visum nodig?

Check altijd ruim op tijd of je een visum nodig hebt voor de landen die je gaat bezoeken. Niks vervelender dan ergens na een lange vlucht arriveren en dan gedoe krijgen bij de douane, omdat je de papieren niet in orde hebt. In veel gevallen word je zelfs geweigerd op de vlucht wanneer je niet aan de gevraagde eisen voldoet. Geloof me, dit soort stress momenten wil je voorkomen.

Voor veel landen in Zuid-oost Azië heb je een visum nodig. Voor landen als Vietnam, Cambodja en Myanmar kun je dit visum heel makkelijk vooraf online aanvragen. Waar je rekening mee moet houden is de geldigheid van het visum. Zo is bijvoorbeeld een visum voor Vietnam maximaal 30 dagen geldig. Ga je op reis naar Thailand en blijf je minder dan 30 dagen, dan heb je geen visum nodig. Blijf je langer, dan is het wel noodzakelijk om vooraf een visum aan te vragen of ter plekke je visum te verlengen. Ga je naar Maleisië? dan mag je als Nederlander maximaal 90 dagen visumvrij in het land verblijven.

Zo zie je maar dat ieder land zijn eigen visumvoorwaarden hanteert. En daarbij moet je rekening houden dat deze voorwaarden in deze toch wel onzekere tijd wel eens kunnen veranderen. Het is daarom ontzettend belangrijk om dit vooraf goed te checken.

Let op! Een Nederlands paspoort moet bij aankomst in alle landen van Azië nog minstens 6 maanden geldig zijn. Als je er voor zorgt dat je paspoort nog minstens 6 maanden geldig is op de verwachte terugreisdatum naar Nederland, zit je altijd goed.

backpacken in azie

Hoe zit het met vaccinaties en gezondheid

Gezondheid gaat boven alles, daarom vind ik het ontzettend belangrijk om goed het reizigersadvies te checken voor de bestemmingen die ik ga bezoeken. Welke vaccinaties worden geadviseerd? Zijn malariapillen noodzakelijk? En wat zijn dingen waar je rekening mee moet houden als het gaat om gezondheid en hygiëne? Haal dit reizigersadvies op tijd, zodat je niet op het laatst nog even snel je vaccinaties moet gaan halen, mocht dit nodig zijn. Zeker wanneer je in het hoogseizoen reist, zijn er namelijk vaak wachttijden.

Zelf ben ik nu even een paar maanden in Nederland, maar het plan is om in Oktober/November weer voor een paar maanden terug naar Azië te gaan. Dit keer staat er weer een reis naar Thailand en Laos op de planning. Nu weet ik dat mijn DTP vaccinatie begin 2023 verloopt, maar weet ik niet hoelang wij precies weg blijven, daarom heb ik nu al een afspraak gemaakt om deze te herhalen voordat wij vertrekken. Dan weet ik in ieder geval dat ik goed beschermt ben tijdens de reis.

In 2022 hebben we natuurlijk ook te maken met Covid19. Veel landen in Azië eisen dat je bij binnenkomst of volledig gevaccineerd bent of een PCR test hebt gedaan voor aankomst. Ieder land heeft weer zijn of haar eigen eisen. Je checkt ze op de website van Nederland Wereldwijd.

Zowel het advies omtrent vaccinaties/gezondheid, als het visum zijn dingen die regelmatig  per land kunnen wijzigen. Check ze daarom voor iedere reis!

backpacken in azie voorbereiding

Hoe zit het met geldzaken?

Ook niet onbelangrijk is om je geldzaken goed op orde te hebben op het moment dat je op reis vertrekt. Zelf vind ik het belangrijk om altijd minimaal 1 betaalpas én 1 creditcard bij me te hebben. Soms is het namelijk niet mogelijk om met je betaalpas te pinnen of te betalen, maar wel met creditcard, dus handig als je er eentje hebt. Ook voor hotelboekingen kan het handig zijn een creditcard achter de hand te hebben. Een VISA kaart heeft bij mij de voorkeur boven een Mastercard of een American Express kaart. Mijn ervaring is dat deze het best wordt geaccepteerd in het buitenland.

Tip: Bewaar je creditcard nooit op dezelfde plek als je betaalpas. Mocht je je portemonnee onverwacht verliezen of gestolen worden, dan heb je altijd nog een pas achter de hand. 

backpacken in azie voorbereiding

Ga je goed verzekerd op reis?

Een goede reis-en annuleringsverzekering spreekt eigenlijk voor zich. Je weet nooit wat er onderweg gebeurd en ik ken genoeg verhalen van mensen die onverwacht hun reis af moesten breken of mensen die tijdens hun reis in het ziekenhuis terecht kwamen. Gelukkig is de gezondheidszorg in Nederland heel goed en ben je waarschijnlijk vanuit je zorgverzekering al gedeeltelijk in het buitenland verzekerd. Toch is het aan te raden om goed voor jezelf op een rij te zetten welke aanvullende verzekeringen voor jou op reis belangrijk zijn.

Het is belangrijk deze verzekeringen te regelen voordat je op reis gaat, want dit kan niet zomaar wanneer je al op reis bent. Ga je regelmatig op vakantie of een weekendje weg, dan is een doorlopende verzekering aan te raden. Een doorlopende reis-en annuleringsverzekering hoeft trouwens helemaal niet duur te zijn. Zelf betaal ik nog geen €10 euro per maand en dan ben ik echt top verzekerd.

backpacken in azie voorbereiding

Overige tips

  • Scan alle belangrijke papieren in voordat je op reis gaan en mail die naar jezelf en naar iemand die dichtbij je staat, zoals familie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verzekeringspapieren, vliegtickets, Covid bewijs en een kopie van je paspoort.
  • Indien je medicatie gebruikt zorg dan voor genoeg voorraad om je reis door te komen en informeer bij je dokter of het nodig is om een speciale medicijnverklaring mee moet nemen op reis. Dit is vooral belangrijk wanneer je opiaten gebruikt. Je leest er meer over op de website het het CAK.

Al deze tips zijn tips die ik aanraad om even na te lopen voordat je op reis gaat. Ik heb talloze andere tips, die handig zijn, maar geen must, omdat dat veel dingen zijn die je tijdens je reis ook nog kunt regelen. Deze tips deel ik later nog met je. Ben ik iets belangrijks vergeten? Laat het me zeker even weten, dan pas ik het direct aan.

Lees ook: dit is dé ultieme inpaklijst wanneer je gaat backpacken in Azië

Backpacken in azie voorbereiding

klik hier voor een overzicht van alle artikelen over Azië

azië travel guide

Voor meer reisinspiratie, check ook:

2 comments

Dominique | dominiquetravels.com 19 juni 2019 - 21:15

Goede tips! Ik ben weleens in Zuid-Korea erachter gekomen dat je niet overal met Maestro kan pinnen en dat bij aankomst op de luchthaven zonder geld :-) Het is goedgekomen, maar was toch fijn geweest als ik iets achter de hand had gehad.

Sigrid 23 juni 2019 - 10:15

Ook al zoiets! Uiteindelijk komt alles goed, alleen bespaar je jezelf een hoop stress wanneer je het van te voren weet haha.

Comments are closed.

-
00:00
00:00
Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00
Geverifieerd door MonsterInsights