My Travel Secret ...
Menu
Azië / Reistips

Backpacken in Azië #1: essentiële tips voor de voorbereiding

Home » Azië » Backpacken in Azië #1: essentiële tips voor de voorbereiding

Het is inmiddels al weer een paar weken geleden, dat wij terug zijn gekomen van een backpack reis door (zuidoost-)Azië. Dit keer reisden we in 4 maanden tijd door 4 geweldig mooie landen: Thailand, Taiwan, Maleisië en Indonesië. Tijdens deze reis kreeg ik best wel wat vragen van lezers/volgers over de voorbereiding van zo’n reis. De meeste mensen waren erg nieuwsgierig hoe we deze reis financierden en of we onderweg ook nog (online) werkten, maar ook kreeg ik veel vragen over wat je tijdens zo’n reis mee moet nemen.

Eerlijk gezegd maak ik me nooit zo druk over wat ik allemaal mee moet nemen tijdens een backpack reis van een paar maanden door (zuidoost) Azië. Mijn ervaring is dat eigenlijk alles wel ter plekke te koop is. Natuurlijk zijn er altijd dingen die handig zijn om mee te nemen uit Nederland, maar ik heb zelden meegemaakt dat ik iets ter plekke niet kon kopen. Zorg gewoon dat je een bankpas hebt en een goedgevulde bankrekening, dan komt het uiteindelijk altijd wel goed.

Dingen die ik wel belangrijk vind om me voor een reis in te verdiepen, zijn praktische dingen zoals de visumeisen van een land en het reizigersadvies met betrekking tot de gezondheid. Dit zijn dingen die gewoon goed geregeld moeten zijn voordat  je vertrekt. Al mijn essentiële tips met betrekking tot de voorbereiding van een backpack reis door Azië heb ik voor je op een rij gezet.

backpacken in azie voorbereiding

Heb je een visum nodig?

Check altijd ruim op tijd of je een visum nodig hebt voor de landen die je gaat bezoeken. Niks vervelender dan ergens na een lange vlucht arriveren en dan gedoe krijgen bij de douane, omdat de papieren niet in orde zijn. In sommige gevallen moet er op voorhand een visum aangevraagd worden. Soms kan dit bij aankomst en krijg je een zogenaamde “visa on arrival”. En soms heb je helemaal geen visum nodig.

Ieder land heeft weer andere eisen, vaak afhankelijk van hoe lang je wilt blijven. Zo heb je bijvoorbeeld voor Maleisië geen visum nodig als je minder dan 90 dagen blijft. Voor Indonesië en Thailand is dit bij minder dan 30 dagen het geval. Is je plan om langer dan 30 dagen naar Thailand of Indonesië te gaan, dan is het handig om van te voren uit te zoeken aan welke eisen je moet voldoen. Ga je naar India, China of Myanmar, dan moet je sowieso op voorhand je visum regelen, anders kom je het land niet eens in. Bij sommige landen, zoals India, moet je er ook nog eens rekening mee houden hoe je het land binnenkomt en gelden er weer andere regels voor arriveren over land en met het vliegtuig.

Zelf houd ik altijd rekening met de visumeisen van een land, wanneer ik mijn reizen plan. Zo wist ik dat je maximaal 30 dagen visumvrij en dus gratis in Indonesië mag blijven, dus plande ik een verblijf van exact 30 dagen. Langer dan 30 dagen zou wel kunnen, maar dan zou ik op voorhand een visum aan moeten vragen in Den Haag of ik zou bij aankomst in Indonesië een visa on arrival moeten kopen en dat ter plekke moeten laten verlengen. Beide zou me een hoop gedoe én geld kosten.

Een Nederlands paspoort moet bij aankomst in alle landen van Azië nog minstens 6 maanden geldig zijn. Als je er voor zorgt dat je paspoort nog minstens 6 maanden geldig is op de verwachte terugreisdatum naar Nederland, zit je dus altijd goed.

backpacken in azie

Hoe zit het met vaccinaties en gezondheid

Gezondheid gaat boven alles, daarom vind ik het ontzettend belangrijk om goed het reizigersadvies te checken voor de bestemmingen die ik ga bezoeken. Welke vaccinaties worden geadviseerd? Zijn malariapillen noodzakelijk? En wat zijn dingen waar je rekening mee moet houden als het gaat om gezondheid en hygiëne? Haal dit reizigersadvies op tijd, zodat je niet op het laatst nog even snel je vaccinaties moet gaan halen, mocht dit nodig zijn. Zeker wanneer je in het hoogseizoen reist, zijn er namelijk vaak wachttijden.

Ga jij ook op reis naar Azië? Check dan nu hoe je beschermt op reis gaat.

Zelf ben ik nu even een paar maanden in Nederland, maar het plan is om in Oktober/November weer voor een paar maanden terug naar Azië te gaan. Dit keer staan India en Nepal op de planning. Nu weet ik dat mijn DTP vaccinatie begin 2020 verloopt, maar weet ik niet hoelang wij precies weg blijven, daarom heb ik nu al een afspraak gemaakt om deze te herhalen voordat wij vertrekken. Dan weet ik in ieder geval dat ik goed beschermt ben tijdens de reis.

Zowel het advies omtrent vaccinaties/gezondheid, als het visum zijn dingen die regelmatig  per land kunnen wijzigen. Check ze daarom voor iedere reis!

backpacken in azie voorbereiding

Hoe zit het met geldzaken?

Ook niet onbelangrijk is om je geldzaken goed op orde te hebben op het moment dat je op reis vertrekt. Zelf vind ik het belangrijk om altijd minimaal 1 betaalpas én 1 creditcard bij me te hebben. Soms is het namelijk niet mogelijk om met je betaalpas te pinnen of te betalen, maar wel met creditcard, dus handig als je er eentje hebt. Ook voor hotelboekingen kan het handig zijn een creditcard achter de hand te hebben. Een VISA kaart heeft bij mij de voorkeur boven een Mastercard of een American Express kaart. Mijn ervaring is dat deze het best wordt geaccepteerd in het buitenland.

Tip: Bewaar je creditcard nooit op dezelfde plek als je betaalpas. Mocht je je portemonnee onverwacht verliezen, dan heb je altijd nog een pas achter de hand. 

Sinds kort heb ik zelf een Revolut prepaid creditcard, waar ik erg blij mee ben. Deze kaart kost niks in aanschaf en je kunt zelf kiezen of je een VISA of Mastercard wilt hebben. Het verschil met een creditcard is dat je deze kaart eerst op moet waarderen, voordat je hem kunt gebruiken. Verder kun je voor €200 per maand kosteloos pinnen in veel landen in Azië.

Meer informatie over de Revolut prepaid creditcard vind je hier
backpacken in azie voorbereiding

Ben je goed verzekerd op reis?

Een goede reis-en annuleringsverzekering spreekt eigenlijk voor zich. Je weet nooit wat er onderweg gebeurd en ik ken genoeg verhalen van mensen die onverwacht hun reis af moesten breken of mensen die tijdens hun reis in het ziekenhuis terecht kwamen. Gelukkig is de gezondheidszorg in Nederland heel goed en ben je waarschijnlijk vanuit je zorgverzekering al gedeeltelijk in het buitenland verzekerd. Toch is het aan te raden om goed voor jezelf op een rij te zetten welke aanvullende verzekeringen voor jou op reis belangrijk zijn.

Het is belangrijk deze verzekeringen te regelen voordat je op reis gaat, want dit kan niet zomaar wanneer je al op reis bent. Ga je regelmatig op vakantie of een weekendje weg, dan is een doorlopende verzekering aan te raden. Een doorlopende reis-en annuleringsverzekering hoeft trouwens helemaal niet duur te zijn. Zelf betaal ik nog geen €10 euro per maand en dan ben ik echt top verzekerd.

backpacken in azie voorbereiding

Overige tips

  • Scan alle belangrijke papieren in voordat je op reis gaan en mail die naar jezelf en naar iemand die dichtbij je staat, zoals familie. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verzekeringspapieren, vliegtickets en een kopie van je paspoort.
  • Indien je medicatie gebruikt zorg dan voor genoeg voorraad om je reis door te komen en informeer bij je dokter of het nodig is om een speciale medicijnverklaring mee moet nemen op reis.

Al deze tips zijn tips die ik aanraad om even na te lopen voordat je op reis gaat. Ik heb talloze andere tips, die handig zijn, maar geen must, omdat dat veel dingen zijn die je tijdens je reis ook nog kunt regelen. Deze tips deel ik later nog met je. Ben ik iets belangrijks vergeten? Laat het me zeker even weten, dan pas ik het direct aan.

Backpacken in azie voorbereiding

klik hier voor een overzicht van alle artikelen over Azië

Azie