My Travel Secret ...
Menu
Europa / Portugal

Een auto huren op Sao Miguel: zo plan je de perfecte roadtrip

Home » Portugal » Een auto huren op Sao Miguel: zo plan je de perfecte roadtrip

Ga je op reis naar Sao Miguel, dan heb ik eigenlijk maar één advies: huur een auto! Sao Miguel is zo’n ontzettend mooi eiland en er is ontzettend veel te zien. Het enige probleem is alleen dat het openbaar vervoer heel erg beperkt is. Wil je dus het beste uit je reis halen, dan raad ik absoluut aan een auto te huren bij aankomst in de hoofdstad Ponta Delgada.

auto huren sao miguel

Tips voor het huren van een auto op Sao Miguel

Waar je een beetje rekening mee moet houden met het huren van een auto op Sao Miguel, is dat het aanbod huurauto’s niet ontzettend groot is. Mijn advies is daarom ook altijd boek op tijd, met name in het hoogseizoen. Boek bij twijfel desnoods een huurauto die later nog gratis te annuleren is. Mijn ervaring is dat de prijs van een huurauto snel op kan lopen, vooral in de periode juli en augustus.

Zelf huur ik eigenlijk bijna altijd een auto via Sunny Cars, zo ook tijdens onze reis op Sao Miguel. Het grote voordeel van Sunny Cars is dat je bij hun 100% verzekerd bent voor diefstal en schade en dat geeft mij toch een beetje rust, want eerlijk is eerlijk, ik vind het huren van een auto toch iedere keer weer ontzettend spannend. Je betaalt misschien iets meer, maar dat weegt voor mij niet op tegen de onzekerheid.

Voor 1 week autohuur op Sao Miguel betaalden wij via Sunny Cars nog geen 200 euro all in*. Dat is minder dan 30 euro per dag, dus helemaal niet zo heel erg duur. Helaas zijn dit soort prijzen sinds Covid19 verleden tijd en daarom loont het om meerdere vergelijkingssites voor autohuur te checken. Naast Sunny Cars zijn de volgende websites mijn favoriet:

Auto rijden ging ons op Sao Miguel ontzettend goed af. De wegen zijn overwegend goed, het is er niet heel erg druk en er gelden dezelfde verkeersregels als bij ons in Nederland. Wel hebben we één keer meegemaakt dat onze routeplanner ons via een binnendoor weg stuurde en deze bleek ontzettend stijl te zijn en halverwege onverhard. Dat was wel even zweten, want omdraaien bleek ook nog eens onmogelijk te zijn. Verder hebben we geen problemen ervaren.

* Helaas zijn de prijzen van huurauto’s sinds Covid19 explosief gestegen. Er is momenteel simpelweg meer vraag dan aanbod. Ik heb daarom één dringend advies: boek vroeg! Dit is de enige manier om aan een redelijk betaalbare huurauto te komen. Nog niet 100% zeker van je reisplannen? Zowel bij Sunnycars , EasyTerra en Discover Cars kun je je boeking tot 48 uur voor aanvang gratis wijzigen of annuleren.

auto huren sao miguel

Kies 2 of 3 overnachtingsplekken uit

Wanneer je naar Sao Miguel vliegt, arriveer je in de hoofdstad Ponta Delgada. Deze stad ligt redelijk centraal op het eiland en het is dan ook mogelijk om te kiezen voor Ponta Delgada als uitgangspunt om Sao Miguel te ontdekken. Dit is vooral handig wanneer je geen mogelijkheid hebt om een auto te huren op Sao Miguel en afhankelijk bent van het openbaar vervoer.

Wanneer je er wel voor kiest een auto te huren, raad ik aan om niet alleen in Ponta Delgada te overnachten, maar ook op een aantal andere plekken op het eiland. Het eiland is namelijk prachtig en de sfeer is overal weer anders. Wij kozen er zelf voor om 2 nachten in Ponta Delgada, 3 nachten in Ribeira Grande en 3 nachten in Furnas te blijven. Zo kregen we een goede indruk van het eiland en vanuit al deze plekken was het makkelijk ontzettend veel van het eiland te zien.

Ribeira Grande was van deze 3 mijn persoonlijke favoriet. Het is een leuke, niet al te grote stad en we sliepen hier in een ontzettend mooi en sfeervol hotel. Vanuit hier bezochten we o.a Sete Cidades en gingen we op zoek naar de mooiste uitzichtpunten langs de kust in het noorden van het eiland. Het is normaal gesproken ook handig om vanuit Ribeira Grande Lagoa do Fogo te bezoeken, alleen liet het weer het op dat moment helaas niet toe. Dit hebben we daarom later vanuit Furnas gedaan.

auto huren sao miguel
Lagoa do Fogo

Ben flexibel

Wat ik vooral heb geleerd van onze roadtrip op Sao Miguel, is dat het ontzettend belangrijk is om flexibel te zijn en niet te veel vast te houden aan een strikte planning. Het weer op Sao Miguel kan namelijk ontzettend onvoorspelbaar zijn en het is wel handig om daar een beetje rekening mee te houden. Je wilt namelijk echt niet bij het kratermeer Sete Cidades staan terwijl daar net een hele dikke, donkere wolk boven hangt en je helemaal niks van het uitzicht ziet.

Zelf bekeken we per dag welke plekken we die dag het best konden gaan bezoeken bezoeken. Dit deden we met behulp van de Spot Azores app. Via deze app kun je live webcam beelden bekijken van allerlei (toeristische) plekken op het eiland. Zo handig! We hadden vooraf een lijstje gemaakt met plekken die we perse wilden bezoeken, zoals Sete Cidades, Lagoa do Fogo en Furnas. Uiteindelijk hebben we al deze plekken bezocht, maar wel in een hele andere volgorde dan vooraf gepland.

Hoewel Sao Miguel het grootste eiland van de Azoren is, is het klein genoeg om in in één dag het hele eiland rond te rijden. Niet dat ik dit adviseer, integendeel, maar om je een indruk te geven van de grootte van het eiland. De afstand van Mosteiros in het westen naar Nordeste in het oosten is in totaal maar zo’n 90 kilometer.

auto huren sao miguel
Nordeste

Download de Maps.me app op je telefoon

De Maps.me app is een offline routeplanner app die je overal ter wereld kunt gebruiken. Ik ben al jaren groot fan van deze app en gebruik hem echt overal, zelfs in Nederland. Het enige waar je even rekening mee moet houden is dat je vooraf de kaart van jouw bestemming moet downloaden. Daar heb je dus wel even internet voor nodig. Eenmaal gedownload kun je offline aan de slag.

Zelf gebruik ik Maps.me niet alleen als routeplanner, maar vooral ook om mooie uitzichtpunten te vinden en plekken aan te stippen die ik graag wil bezoeken, zoals bezienswaardigheden en restaurants. Het is zo een stuk makkelijker om stops in te plannen, wanneer je een bepaald deel van het eiland gaat bezoeken. Ook is de app ontzettend handig om wandelroutes mee uit te stippelen.

Deze plekken mag je wat mij betreft niet missen tijdens een roadtrip op Sao Miguel

Er zijn wat mij betreft een aantal plekken die je zeker niet mag missen wanneer je op vakantie gaat naar Sao Miguel. Dit zijn:

* Helaas zijn de prijzen van huurauto’s sinds Covid19 explosief gestegen. Er is momenteel simpelweg meer vraag dan aanbod. Ik heb daarom één dringend advies: boek vroeg! Dit is de enige manier om aan een redelijk betaalbare huurauto te komen. Nog niet 100% zeker van je reisplannen? Zowel bij Sunnycars , EasyTerra en Discover Cars kun je je boeking tot 48 uur voor aanvang gratis wijzigen of annuleren.

Op zoek naar nog meer tips voor jouw Portugal vakantie? Check dan ook:

auto huren sao miguel
Sete Cidades, Sao Miguel

Klik hier voor alle artikelen over Portugal

portugal travel guide
* Dit artikel bevat affiliate links. Lees hierover meer in de disclaimer