My Travel Secret ...
Menu
Europa / Nederland

Amsterdam-Oost: een onontdekt stukje Amsterdam

Home » Europa » Amsterdam-Oost: een onontdekt stukje Amsterdam

Een weekendje Amsterdam is wat mij betreft altijd een goed idee. Ik ben echt gek op deze prachtige stad en hoewel ik zelf in het zuiden van het land woon, probeer ik Amsterdam toch wel een paar keer per jaar te bezoeken. Het is gewoon een stad die nooit verveelt en waar tijdens ieder bezoek wel weer iets nieuws te ontdekken valt. Zo ook dit keer.

Door Yays Apartments werden wij uitgenodigd om een voor ons onbekend stukje Amsterdam te komen ontdekken, Amsterdam-Oost. Yays Apartments biedt luxe appartementen aan op verschillende unieke locaties in Amsterdam en één in Den Haag, waarvan 3 in Amsterdam-Oost: Yays Entrepothaven, Yays Oostenburgergracht en The Yays – Crane Apartment. Bij die laatste slaap je in een hijskraan op het KNSM- eiland. Ben je op zoek naar een bijzondere plek om te overnachten, check dan zeker even deze accommodatie.

yays Entrepothaven
Yays Entrepothaven, Amsterdam-Oost

Wij verbleven in Yays Entrepothaven. Dit luxe appartementencomplex bevindt zich op het Cruquius eiland, op loopafstand van de gezellige Indische buurt en de hippe Czaar Peterbuurt. Je kunt je auto gratis bij het complex parkeren, zodat je de stad met het openbaar vervoer, op de fiets of te voet kunt ontdekken. Bij aankomst kregen wij een ontzettend leuk gidsje met daarin allerlei tips voor leuke restaurants in Amsterdam, lokale winkeltjes en te gekke dingen om te doen.

amsterdam-oost
Yays Entrepothaven, Amsterdam-Oost

Amsterdam-Oost is een onontdekt stukje Amsterdam en daarom een aanrader voor wie graag op zoek gaat naar minder bekende plekken. Het is een hele diverse buurt met een afwisseling tussen oud en nieuw . Op de eilanden vind je moderne gebouwen met een unieke architectuur. Deze regio deed me een beetje denken aan ons bezoek aan Kopenhagen, mede door de afwisselende architectuur, de haven en de diverse pakhuizen met daarin kunstgallerijen en leuke winkeltjes. De Indische buurt voelde juist weer heel erg knus en gezellig aan. Het was een beetje als op vakantie zijn, want het is een heerlijke multiculturele wijk. De Czaar Peterbuurt is de buurt voor hipsters met veel toffe eetgelegenheden en unieke winkeltjes. Het is de diversiteit die Amsterdam-Oost voor mij zo leuk maakte.

Amsterdam-oost

Neighbourhood Experience: Bikes & Bites

Een leuke manier om Amsterdam-Oost te verkennen is met de Yays’ Neighbourhood Experience: Bikes &Bites. Dit is een fietstocht die je op eigen gelegenheid doet en die je de leukste plekjes van de wijk laat zien. Je kunt er zo lang als je wilt over doen en je kunt zelf stops toevoegen of weglaten indien gewenst.

De eerste stop van de fietstocht is een stop bij Museum Perron Oost. Dit museum is met maar 1 kamer het kleinste museum ter wereld. Je bezoekt het museum zelf niet, maar hier start een audio tour waarbij je te voet door het Oostenlijk Havengebied wandelt. Tijdens de wandeling hoor je verhalen van oude en nieuwe bewoners van dit gebied.

oost-Amsterdam
Wandeling door het Oostenlijk-Havengebied, Amsterdam

Na de wandeling fiets je naar restaurant Instock om je lunchpakket op te halen. Dit zul je later op je gemak benuttigen tijdens een picnic in het Flevopark. Tijdens onze tour was het weer alleen ontzettend onvoorspelbaar en waaide het behoorlijk hard. De bediening van Instock stelde daarom voor om in het restaurant te lunchen en dat vonden wij een heel goed plan.

Instock is een restaurant dat voedselverspilling tegen gaat. Zij kopen eten op dat ergens anders weggegooid zou worden en hiervan bereiden ze een heerlijke maaltijd. Wij genoten van een bulgur salade en een huisgemaakt biertje. Deze gezellige plek is absoluut een aanrader wanneer je Amsterdam-Oost bezoekt.

instock amsterdam-oost
Instock, Amsterdam-Oost

Na een stop bij het Cacaomuseum en eventueel een bezoek aan één van de vele leuke winkeltjes aan de Czaar Peterbuurt fiets je richting Borneo eiland. Deze moderne en rustige wijk is alles wat ik niet verwachte in Amsterdam. Grappig om te zien. Vervolgens fiets je door naar KNSM eiland voor een koffie aan het water bij Kanis en Meiland 3.0. Hier serveren ze heerlijke cappucino tegen een hele schappelijke prijs op een hele mooie plek.

Normaal gesproken fiets je van KNSM eiland naar het Flevopark om daar te gaan lunchen, maar omdat wij onze lunch al op hadden en het nog steeds heel hard waaide, besloten wij om een alternatieve route te fietsen. Wij waren namelijk benieuwd of het in het centrum van Amsterdam nog steeds druk zou zijn tijdens Covid19. Het leek ons namelijk heerlijk om in deze tijden door de rustige (?) straatjes rondom de Zeedijk te wandelen. Het bleek uiteindelijk wel een stuk rustiger te zijn dan normaal, maar het was wel super lastig om 1,5 meter afstand te houden. Mensen leken niet echt de moeite te nemen om elkaar te vermijden. We zijn daarom na een uurtje alweer terug gefietst naar Amsterdam-Oost.

amsterdam

Vervolgens was het tijd voor taartjes bij Majesteit Taart. Altijd feest natuurlijk, alleen arriveerden wij iets te laat waardoor we geen tijd meer hadden om het taartje ter plekke in de schattige patisserie op te eten. We namen het daarom mee om er later in ons appartement volop van te genieten.

Majesteit Taart bevindt zich in de Javastraat, de (voor mij) leukste straat van Amsterdam-Oost. Hier is het een mengelmoes van gezellige koffietentjes, leuke eetcafés en toffe winkeltjes. Het is een multiculturele straat waar je je een beetje in het buitenland waant. Ik houd ervan. De Dappermarkt is een must-visit. Deze markt lijkt wel een beetje op de beroemde Albert Cuyp Markt, maar dan zonder toeristen en een stuk rustiger.

amsterdam oost
Javastraat, Amsterdam-Oost

Als laatste maakten we een stop bij Krux Bouwwerf voor een biertje en bitterballen. Dit café bevindt zich op een steenworp afstand van Yays Apartments en is echt een must-visit wanneer je hier verblijft. Krux heeft een mooie, grote (bier)tuin, waar je bij mooi weer heerlijk kunt genieten van hun eigen gebrouwen biertje. Cheers!

Mijn favorieten in Amsterdam-Oost

Doen in Amsterdam-Oost:

  • De Indische Buurt verkennen
  • De Hortus Botanicus bezoeken
  • Het Tropenmuseum bezoeken (momenteel is er een expositie over Bali)
  • En natuurlijk de wijk verkennen per fiets met de Neighbourhood Experience van Yays (deze kan ook los geboekt worden zonder gebruik te maken van een overnachting in één van de Yays hotels)

Winkelen in Amsterdam-Oost:

  • De Dappermarkt
  • De Javastraat (veel leuke, unieke winkeltjes)
  • De Czaar Peterstraat (veel leuke, unieke winkeltjes)
  • Het Waterlooplein
  • Park Frankendael: Iedere laatste zondag van de maand vind hier de Pure Markt plaats. Dikke aanrader!

Eten en drinken in Amsterdam-Oost:

amsterdam-oost
Czaar Peterstraat, Amsterdam-Oost

Klik hier voor meer reisinspiratie over Nederland

nederland travel guide
* Dit artikel is geschreven in samenwerking met Yays Apartments.
Geverifieerd door MonsterInsights