abdi homestay
Azië Indonesië Sumatra

Verborgen pareltjes: Abdi Homestay, Harau Valley (Sumatra)

 

Afgelopen jaar bezochten wij voor het eerst Harau Valley, een prachtige regio in west-Sumatra. Onder reizigers is deze regio misschien iets minder populair, maar als je het mij vraagt, is deze plek een absolute must-visit! Hetzelfde geldt voor de accommodatie waar wij verbleven: Abdi Homestay. Abdi Homestay is een plek waar je je direct thuis voelt en waar je uiteindelijk, in plaats van een paar dagen, liever een paar weken of zelfs maanden wilt blijven. Abdi Homestay is absoluut één van mijn onontdekte pareltjes.

 

Abdi Homestay is een kleinschalige accommodatie met een paar prachtige en goed onderhouden bungalows. De ligging is echt perfect, met weids uitzicht over de rijstvelden en in de verte de Sago berg. Achter de accommodatie heb je zicht op steile, kalkstenen rotsformaties en een waterval. Abdi Homestay wordt gerund door eigenaar Ikbal en zijn vrouw Noni. Er zijn 5 2-persoons bungalows, maar ook 2 familie bungalows, die een aparte bovenverdieping hebben. De bungalows zijn van binnen eenvoudig, maar wel netjes. Toen wij er waren hadden niet alle bungalows een “echte” douche, wij moesten het bijvoorbeeld doen met alleen een mandi, een bak water met schep en stromend (koud) water. Voor ons geen probleem, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen hier bij mee is.

 

Abdi Homestay

Uitzicht vanuit de bungalow

 

Er is vanuit Abdi Homestay genoeg te doen. Je kunt lopend de omgeving verkennen, maar je kunt ook een brommer huren, om zo net iets verder weg te kunnen. Er zijn in de omgeving verschillende (verborgen) watervallen die een bezoekje waard zijn. Wat ook een absolute aanrader is, is om met een gids de kalkstenen rotsen te beklimmen, om vervolgens een prachtig uitzicht over Harau Valley te hebben. Deze trekking is niet super zwaar, maar enige conditie is zeker wel aan te bevelen. Verder bieden Ikbal en Noni ook nog een kookcursus aan, waar ik veel goede dingen over heb gehoord, maar niet heb uitgetest, omdat ik nou eenmaal geen keukenprinses ben.

 

Harau Valley

Uitzicht over Harau Valley

 

Uiteindelijk zijn  wij 3 nachten bij Abdi Homestay gebleven, maar we hadden absoluut veel langer willen blijven. Helaas hadden we in totaal maar 3 weken de tijd, dus moesten we weer verder. Mochten we in de toekomst weer terugkomen in west-Sumatra, en die kans is groot, dan gaan we zeker nog even terug.

 

 

Bereikbaarheid

 

Harau Valley is vanuit Padang en Lake Maninjau bereikbaar via Bukittingi en als laatste Payakumbuh. Payakumbuh is redelijk goed bereikbaar met het openbaar vervoer en vanuit hier is het met de becak (brommertaxi) nog zo’n 20 minuten naar Abdi Homestay.

 

Prijzen

 

Een 2-persoons bungalow bij Abdi Homestay kost 150.000rp (ongeveer 11 euro) per nacht, inclusief ontbijt. Voor een familie bungalow betaal je 200.000rp (14,50 euro). Deze prijzen zijn heel erg schappelijk en je krijgt absoluut waar voor je geld.

 

Voor meer informatie check de website van Abdi Homestay of stuur een mail naar: ikbalharau@yahoo.com

 

Spreekt een accommodatie als Abdi Homestay jou ook aan? Of ken je deze plek? Wat was jouw ervaring?

 

 

Abdi Homestay

 

Abdi Homestay

 

Abdi Homestay

Familie Bungalow, Abdi Homestay

 

 

Op zoek naar nog meer Sumatra reisinspiratie?

Verborgen pareltjes: Rimba Eco Lodge, Padang

Onze rondreis Sumatra in snapshots

Cubadak Paradiso Village, west-Sumatra

Orang-oetans spotten in het wild: Sumatra

 

 

5 Comments

 • Reply
  Hans
  19 februari 2017 at 16:31

  Geweldige plek! Wij waren er vorig jaar twee nachten. Je kan daar mooie trackings maken, over de rijstvelden en door dorpjes. Een aanrader!

  • Reply
   Sigrid
   20 februari 2017 at 14:52

   Ja echt he? Echt een van mijn favoriete plekken in heel Sumatra <3

 • Reply
  Hannah T.
  2 april 2017 at 15:57

  Wauw, mooi! Zo gek dat dat maar 11 euro per nacht is!

 • Reply
  Rosemarie
  4 september 2017 at 13:39

  Hi Sigrid,

  Wij zullen binnenkort in Abdi Homestay verblijven. Hebben er erg zin in! Nu lezen wij alleen een aantal reviews dat ongetrouwde stellen niet samen mogen slapen? Wat is jouw ervaring daarmee?

  Groetjes Rosemarie

  • Reply
   Sigrid
   4 september 2017 at 15:02

   Hoi Rosemarie, wat leuk dat jullie naar Abdi homestay gaan. Echt zo leuk daar! Mijn vriend en Ik hebben daar gewoon samen geslapen, dus lijkt mij geen probleem. Had hier ook nog niet eerder van gehoord.

   Gr Sigrid

Leave a Reply